Kamerleden brengen werkbezoek aan SchipholLeden van de vaste commissies voor Immigratie en Asiel/JBZ-Raad en voor Veiligheid en Justitie brachten op 5 september 2011 op uitnodiging van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een werkbezoek aan Schiphol. Het werkbezoek stond in het teken van het gebruik van passagiersgegevens door politie en justitie. Doel van de bijeenkomst was vooral het verkrijgen van feitelijke informatie over het gebruik van deze gegevens.

De deelnemende leden volgden presentaties van het UK Borders Agency, de Europese Commissie, de Douane en de Koninklijke Marechaussee. Ook de AIVD, de Programmadirectie Identiteitsmanagement en Immigratie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de KLM gaven informatie over hun ervaringen en wensen met betrekking tot het gebruik van passagiersgegevens.

Na afloop van de presentaties bezochten de Kamerleden het API-centrum op het Schipholterrein, waar zij werden voorgelicht over het gebruik van Advance Passenger Information; het gaat hier om bepaalde vlucht- en passagiersgegevens die vanaf het inchecken beschikbaar zijn. Ten slotte brachten de Kamerleden een bezoek aan het Passengers Operations Centre van de Douane. Hier spraken zij onder meer over het aanmaken en gebruiken van profielen.


Deel dit item: