Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Voorzitters Eerste en Tweede Kamer ontvangen Secretaris-Generaal van de Raad van Europa31 oktober 2011

De Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer ontvangen op 2 november de Secretaris-Generaal van de Raad van Europa, Thorbjørn Jagland. Doel van zijn bezoek is een gedachtewisseling over de Nederlandse inzet voor de Raad van Europa en de betrokkenheid van ons land bij activiteiten die deze intergouvernementele organisaties op meerdere terreinen ontplooit. Leden van beide Kamers van de Staten-Generaal, waaronder ook de vaste afgevaardigden naar de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, nemen deel aan de ontmoeting met Jagland. Het gesprek vindt woensdagmiddag plaats in het gebouw van de Eerste Kamer.

De hoofddoelstelling van de Raad van Europa is het bevorderen van mensenrechten, democratie en de rechtsstaat in de aangesloten landen. In zijn functie is Secretaris-Generaal Jagland de hoogste vertegenwoordiger van de Raad. Tijdens zijn ambtsperiode (2009-2014) bezoekt hij alle 47 lidstaten van de Raad van Europa om per land kennis te nemen van de inzet van regering en parlement en met hen te spreken over de principes waar de Raad van Europa zich sterk voor maakt. Thorbjørn Jagland vervult de functie van Secretaris-Generaal van de Raad van Europa sinds 2009. Hij is ook voorzitter van het Noorse Nobel Comité dat jaarlijks de Nobelprijs voor de Vrede toekent. Jagland was van 1996 tot 1997 minister-president van Noorwegen en van 2005 tot 2009 Voorzitter van de Storting, het parlement van Noorwegen.

Tijdens zijn bezoek aan Nederland op 2 en 3 november volgt Jagland een uitgebreid programma. Behalve met de Voorzitters en Leden van beide Kamers voert hij gesprekken met minister-president Rutte, minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken, minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en minister Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Secretaris-Generaal van de Raad van Europa wordt ook ontvangen door de Commissie Gelijke Behandeling, het nationale College voor de rechten van de mens (in oprichting) en wetenschappers van de Erasmus Universiteit.

Sociale media menu


Deel dit item: