Interparlementaire Conferentie voor het EU Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid



Een Nederlandse delegatie van vijf parlementariërs nam op 9 en 10 september 2012 deel aan de Interparlementaire Conferentie voor het Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid (GBVB) en het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB) van de Europese Unie. Tijdens deze tweedaagse bijeenkomst in Pafos, Cyprus, ontmoetten Eerste en Tweede Kamerleden hun Europese counterparts en onder andere de Hoge Vertegenwoordiger van het GBVB en het GVDB. Namens de Eerste Kamer was Generaal-majoor (b.d.) Frank van Kappen, voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO), aanwezig. De conferentie was de eerste van deze aard en zal voortaan tweejaarlijks plaatsvinden; ofwel in het land van het roterende EU Voorzitterschap, ofwel in het Europees Parlement.

Tijdens de conferentie informeerde Barones Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger van het GBVB en het GVDB, de aanwezige leden over de geboekte voortgang op haar beleidsterrein. Ook gaf Bernardino Léon, de EU gezant voor het zuidelijke Middellandse Zeegebied, zijn visie op de ontwikkelingen in de Arabische regio en de rol van de EU in het stabilisatieproces aldaar. De Cypriotische ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie zetten vervolgens hun ideeën uiteen voor hun halfjaarlijkse EU Voorzitterschap.   

De Nederlandse delegatie stelde vragen over de samenwerking tussen de EU en de NAVO, het effect van vergaande bezuinigingen op de Europese defensie capaciteiten alsook over het conflict tussen Cyprus en Turkije. Daarnaast pleitte de delegatie voor de zogenaamde "3-D aanpak" (defense, diplomacy en development ) en voor het plaatsen van de Libanese groep Hizbollah op de EU-lijst van terroristische organisaties.

Een uitgebreid verslag van de conferentie zal binnenkort als Kamerstuk verschijnen. 


Conclusions of the the Inter-Parliamentary Conference for the Common Foreign and Security Policy and the Common Security and Defence Policy, Pafos, 9- 10 September 2012PDF-document

Rules of procedure of the the Inter-Parliamentary Conference for the Common Foreign and Security Policy and the Common Security and Defence PolicyPDF-document


Deel dit item: