Voorzitter commissie Europese Zaken (EUZA) ontmoet nieuwe Roemeense minister van Buitenlandse ZakenOp 12 februari 2013 ontving de voorzitter van de commissie voor Europese Zaken (EUZA), mevrouw Tineke Strik, de recent aangetreden minister van Buitenlandse Zaken van Roemenië, de heer Titus Corlățean. Eerste Kamerleden Maria Martens (CDA) en Tiny Kox (SP) waren tevens bij dit gesprek aanwezig.  

De heer Corlățean was op uitnodiging van de minister van Buitenlandse Zaken, de heer Frans Timmermans, op 11 en 12 februari 2013 op bezoek in Nederland. De minister deed Nederland als eerste EU-land aan. De minister wilde tijdens zijn bezoek graag een delegatie van de Eerste Kamer spreken om het Roemeense standpunt over enkele actuele dossiers te kunnen toelichten. De minister benadrukte tijdens het gesprek de goede economische banden tussen Roemenië en Nederland. Aan de orde kwamen verder onder andere de conclusies van het Co-operatie- and Verificatiemechanisme-rapport (CVM-rapport) van 30 januari 2013 en de eventuele toetreding van Roemenië tot Schengen. De heer Corlățean gaf aan uit te kijken naar de verdere stappen in de besluitvorming in de JBZ-Raad over de eventuele toetreding van Roemenië tot Schengen. Voorlopig staat dit punt op de agenda van de JBZ-Raad van 7 en 8 maart 2013.


Zie ook Europees dossier E120028 over het Verslag over de voortgang van Roemenië met het Coöperatie- en Verificatiemechanisme


Deel dit item: