Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

PACE-rapporten van senator Strik leidden tot twee resoluties26 april 2016

De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa heeft woensdag 20 april 2016 twee resoluties aangenomen die gebaseerd waren op een rapport van senator Strik. Het eerste rapport betrof de situatie van vluchtelingen en migranten onder de afspraak tussen de EU en Turkije van 18 maart 2016. Het tweede rapport zag op de mensenrechtensituatie van vluchtelingen in de Westelijke Balkan.

In de eerste resolutie stelt de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa dat de afspraak tussen de EU en Turkije tot sterke zorgen over mensenrechten leidt. De PACE betwijfelt of Turkije zich houdt aan de strikte juridische voorwaarden van de EU voor het terugsturen van asielzoekers. Ook betwijfelt zij of het Griekse asielsysteem houdbaar is en of de EU voldoende steun biedt aan deze landen.

Resolutie “The situation of refugees and migrants under the EU-Turkey Agreement of 18 March 2016”

In de tweede resolutie spreekt de Parlementaire Assemblee uit dat de versterkte maatregelen voor grensbewaking in de Westelijke Balkan geleid hebben tot een verslechtering van de mensenrechtensituatie van vluchtelingen en migranten. Het asiel- en grensbeleid van Hongarije lijkt niet in lijn te zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Praktische solidariteit door collectieve actie en gedeelde verantwoordelijkheid, die gebaseerd is op respect voor mensenrechten en internationaal recht, zijn volgens de Assemblee essentiële voorwaarden voor een duurzame oplossing

Resolutie ‘Human rights of refugees and migrants – the situation in the Western Balkans’

Sociale media menu


Deel dit item: