Bezoek FEMM-commissie Europees Parlement



Op dinsdag 24 mei 2022 heeft een delegatie van de commissie Vrouwenrechten en Gendergelijkheid (FEMM) van het Europees Parlement een bezoek gebracht aan de Eerste Kamer. De delegatie heeft met enkele Eerste Kamerleden van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) gesproken over het voorkomen en bestrijden van mensenhandel en bescherming van slachtoffers.

Tijdens de ontmoeting is informatie uitgewisseld over mogelijke manieren om mensenhandel aan te pakken. Daarbij werd benadrukt dat het bij mensenhandel niet enkel gaat om vrouwen, maar dat ook mannen hiervan slachtoffer kunnen zijn.

De nadruk van het gesprek lag op (gereguleerde) prostitutie. De leden van de delegatie vroegen naar de ervaringen met gereguleerde prostitutie in Nederland en hoe er door de samenleving naar wordt gekeken. De Eerste Kamerleden gaven aan dat Nederland weliswaar gereguleerde prostitutie kent, maar dat hierop veel kritiek is en dat er nog altijd over wordt gediscussieerd.

Wel wordt in Nederland een baan in de prostitutie als een echte baan gezien. De minister-president heeft niet voor niets het werkveld regelmatig genoemd in zijn persconferenties tijdens de coronapandemie, aldus de senatoren. Ook zijn mensenhandel en prostitutie onderwerpen in het huidige regeerakkoord. Het regeerakkoord spreekt over de invoering van nieuwe wetgeving met betrekking tot de regulering van prostitutie. Het voorstel Wet regulering sekswerk is inmiddels ingediend bij de Tweede Kamer.

Tot slot is gesproken over vluchtelingen uit Oekraïne. De leden van de delegatie maken zich ook zorgen over het hoge aantal asielzoekers, met name vrouwen en kinderen, dat nu uit Oekraïne komt, in relatie tot mensenhandel.


Deel dit item: