Eerste Kamerdelegatie bezoekt Europese instellingenEen delegatie uit de vaste commissie voor Europese Zaken (EUZA) heeft op maandag 6 maart 2023 een werkbezoek gebracht aan de Europese instellingen in Brussel. Het werkbezoek dient onder andere ter voorbereiding op de Algemene Europese Beschouwingen die op 18 april 2023 in de Eerste Kamer worden gehouden.

De delegatie sprak in de ochtend met directies van de Europese dienst voor extern optreden (EEAS) over de relatie van de EU met de Westelijke Balkan en met China en de Verenigde Staten.

In de middag volgde een gesprek met Vicevoorzitter van de Europese Commissie Margaritis Schinas over migratie. Eurocommissaris Didier Reynders sprak met de delegatie over rechtsstatelijkheid in de Europese Unie. De dag werd afgesloten met een gesprek met senior expert diplomatie Tony Agotha van het kabinet van Eurocommissaris Frans Timmermans over onder andere de Europese Green Deal.

Op zondagavond 5 maart is de delegatie nog ontvangen door de Nederlandse permanente vertegenwoordiger bij de EU, Robert de Groot.

De delegatie werd geleid door de voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Europese Zaken, Oomen-Ruijten (CDA), en bestond verder uit de leden Van Apeldoorn (vicevoorzitter commissie EUZA, SP), Van Ballekom (VVD), Krijnen (GroenLinks), Backer (D66), Van Wely (Fractie-Nanninga), Koole (PvdA), Van Rooijen (50PLUS) en Raven (OSF).


Deel dit item: