President Moldavië bezoekt Staten-GeneraalDe Eerste en Tweede Kamer ontvingen maandag 4 september Maia Sandu, de president van Moldavië. Sandu is in Nederland voor een staatsbezoek. Mei Li Vos, Ondervoorzitter van de Eerste Kamer, en Roelien Kamminga, Ondervoorzitter van de Tweede Kamer, ontvingen de president in de Eerste Kamer in Den Haag. Voorafgaand aan de ontmoeting sprak de Moldavische president in de Tweede Kamer met leden van de commissies voor Buitenlandse Zaken en Europese Zaken van beide Kamers.

In haar welkomstwoord ging Mei Li Vos in op de oorlog in Oekraïne. Moldavië grenst aan het land, vangt veel Oekraïense vluchtelingen op en heeft in eigen land te maken met Russische aanwezigheid van militairen in de regio Transnistrië. Vos prees de president dat haar land zich zo solidair opstelt: "De manier waarop Moldavië honderdduizenden Oekraïense vluchtelingen heeft opgevangen, laat de grote solidariteit én de kracht en moed van de Moldaviërs zien om hun buren te helpen, ondanks de directe dreiging die dit voor henzelf betekent."

Hierna sprak Roelien Kamminga over de relatie tussen Moldavië en Nederland, die ze sterk noemde en in de laatste maanden nog meer is versterkt. "De recente opening van een Nederlandse ambassade in Chisinau (de hoofdstad van Moldavië) is daarin een belangrijke stap," zei Kamminga. Ook wees zij op de banden tussen de parlementen van beide landen. Een delegatie van de commissie van Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer bezocht vorig jaar nog Moldavië.


Deel dit item: