Eerste Kamer bij parlementaire top over de KrimIn de Tsjechische hoofdstad Praag vond op 23 en 24 oktober de tweede Parlementaire Top van het internationale Krimplatform plaats. Namens de Eerste Kamer nam senator Koen Petersen (VVD) deel aan de top. Petersen is voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO).

De top werd gezamenlijk georganiseerd door het Tsjechische en Oekraïense parlement, met als doel om de Russische bezetting van de Krim sinds 2014 te bespreken. Daarbij werd uiteraard ook uitgebreid aandacht besteed aan de situatie in de rest van Oekraïne. Er waren toespraken van Peter Fiala, premier van de Tsjechische republiek, via videoverbinding van Volodymyr Zelensky, president van Oekraïne, en van Refat Chubarov, voorzitter van de Mejlis, het representatief orgaan van het Krim-Tartaarse volk.

Tijdens de conferentie werd de aandacht gevestigd op Oekraïense kinderen die sinds 2014 op illegale wijze vanuit en via de Krim naar Rusland zijn gevoerd. Daarnaast was ook de positie van de Krim-Tartaren een belangrijk thema tijdens deze top. De conferentie werd geleid door Ruslan Stefanchuk, voorzitter van het Oekraïense parlement, en Markéta Pekarová Adamová, voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden van het Tsjechische parlement.

Voorafgaand aan de plenaire sessie heeft Koen Petersen gesproken met de Deense en Tsjechische delegatie over de samenwerking van de drie landen in militaire steun voor Oekraïne.


Deel dit item: