Werkprogramma 2024 van de Europese CommissieOp 17 oktober 2023 presenteerde de Europese Commissie het Werkprogramma voor 2024. Hierin staan haar plannen voor nieuwe wetgevings- en beleidsinitiatieven voor het komende jaar. Deze voorstellen komen vervolgens aan bod in het Europees Parlement en de Raad van de EU. Dit is het laatste Werkprogramma dat de huidige Europese Commissie, de in 2019 aangetreden Commissie-Von der Leyen, presenteert voor de Europese verkiezingen in juni 2024.

De Eerste Kamer selecteert uit het Werkprogramma van de Europese Commissie initiatieven voor het Europees Werkprogramma van de Eerste Kamer. Eerste Kamercommissies kunnen een voorstel van de Europese Commissie in behandeling nemen, bijvoorbeeld door schriftelijk overleg te voeren met een bewindspersoon en/of de Europese Commissie.

Voor Europese voorstellen die de Kamercommissies in behandeling nemen worden e-dossiers aangemaakt. Hierin vindt u informatie over de behandeling van een Europees voorstel in de Eerste Kamer. Daarnaast ziet u in dit e-dossier ook hoe de behandeling van het voorstel in de Tweede Kamer, de Raad van de EU en het Europees Parlement verloopt, en treft u de standpunten van de Nederlandse regering en de andere EU-lidstaten aan.

Meer informatie over de Europese werkwijze van de Eerste Kamer vindt u hier:


Deel dit item: