Voorzitter ontvangen in de Bondsraad in BerlijnEerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn bezocht 14 juni 2024 de Duitse Bondsraad op uitnodiging van haar Voorzitter, Manuela Schwesig. Jaarlijks wordt de roterende Voorzitter van de Bondsraad in de Eerste Kamer ontvangen door de Voorzitters van Eerste en Tweede Kamer. Een tegenbezoek aan Berlijn is bijzonder: het was de eerste keer sinds tien jaar dat de Voorzitter van de Eerste Kamer een bezoek aan de Bondsraad bracht.

In de Bondsraad werd de Eerste Kamervoorzitter plenair verwelkomd. De Voorzitter van de Bondsraad sprak de heer Bruijn toe en memoreerde daarbij de uitstekende relaties tussen Nederland en Duitsland. In de ochtend vond ook een gesprek plaats met Nathanael Liminski, minister van federale, Europese en internationale zaken en van media, van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Naast politieke actualiteiten in Nederland en Duitsland gingen beide gesprekspartners ook nader in op het belang van grensoverschrijdende samenwerking. De heer Bruijn sprak vervolgens met Voorzitter Schwesig en tweede Ondervoorzitter, Anke Rehlinger, onder andere over democratie en de werking van het parlementaire systeem in het algemeen in beide landen. In het bijzonder bespraken zij ook de wetgevingsprocedures in de Bondsraad en in de Eerste Kamer, en de rol van het Grondwettelijke Hof in Duitsland.

In een toespraak prees de Eerste Kamervoorzitter de nauwe samenwerking met Duitsland op politiek, economisch en cultureel gebied. 'Net als de Bondsraad is de Senaat op een bijzondere manier verbonden met de regio. In de Bondsraad uit zich dat in een roulerend voorzitterschap tussen de deelstaten, in Nederland kiezen de Provinciale Staten de 75 senatoren.' Bruijn feliciteerde de Bondsraad met de 75-jarige Grundgesetz , de Duitse grondwet. Hij benadrukte het belang van een grondwet als baken van continuïteit voor elke democratie. Ook wenste de Voorzitter Duitsland succes met het EK voetbal, waaraan beide landen deelnemen.

De Voorzitter van de Eerste Kamer bezocht in de middag eveneens de Bondsdag in Berlijn en sprak daar met de Vicevoorzitter, Petra Pau. Ook werd hij in de plenaire vergadering van de Bondsdag verwelkomd. Ter voorbereiding op het bezoek werd de Voorzitter ontvangen en gebrieft op de Nederlandse ambassade over de Nederlands-Duitse relaties en het parlementaire systeem.


Deel dit item: