De Eerste Kamer heeft de mogelijkheid te debatteren over andere zaken dan wetsvoorstellen. Dit worden beleidsdebatten of themadebatten genoemd.

Miljoenennota

Jaarlijks terugkerende beleidsdebatten zijn de Algemene Politieke Beschouwingen met de minister-president en de Algemene Financiële beschouwingen met de minister van Financiën, naar aanleiding van de plannen die het kabinet op Prinsjesdag heeft aangekondigd in de Miljoenennota.

EU en rechtsstaat

Ander bijzonder beleidsdebat zijn de Algemene Europese beschouwingen, waarin aspecten van Europese samenwerking en integratie aan de orde worden gesteld, en het debat over de Staat van de rechtsstaat. Voor het houden van overige beleidsdebatten is instemming van de plenaire vergadering nodig.

Reglement van Orde

De Eerste Kamer kiest er soms ook voor om begrotingsvoorstellen in stemming te laten brengen en later een beleidsdebat te houden. De Kamer krijgt hiermee de kans om, ook al is het begrotingsvoorstel al aangenomen, alsnog met de regering over het beleid van de verantwoordelijke bewindspersoon of bewindspersonen te praten.

De mogelijkheid om beleidsdebatten te houden staat in Artikel 51 van het Reglement van Orde van de Eerste Kamer.