E070074
Laatste revisie: 10-08-2010

E070074 - Mededeling: Verbetering van het octrooisysteem in Europa



De Commissie presenteert in de mededeling haar visie op de toekomst van het Europese octrooisysteem. De Commissie, voortbouwend op de consultatie die in 2006 onder belanghebbenden is gehouden, signaleert dat octrooieringskosten in Europa, onevenredig hoog zijn. Hoge vertaalkosten en een verbrokkeld geschilbeslechtingssysteem zijn de belangrijkste veroorzakers daarvan.


Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: gepubliceerd in Europees publicatieblad.


Kerngegevens

document Europese Commissie

COM(2007)165PDF-document, d.d. 3 april 2007

commissie Eerste Kamer

beleidsterrein


Behandeling Eerste Kamer

Op 19 juni 2007 besloot de commissie ESO dat naar aanleiding van een overzicht van direct aan het parlement aangeboden commissievoorstellen, de onderhavige mededeling onder de aandacht van de commissie voor Economische Zaken moest worden gebracht.

De commissie voor Economische Zaken besloot op 26 juni 2007 dat de onderhavige mededeling voor de volgende commissievergadering opnieuw zal worden geagendeerd. Het lid Kneppers-Heynert (VVD) zal als rapporteur voor deze mededeling optreden.

Tijdens de vergadering op 10 juli 2007 gaf mevrouw Kneppers-Heynert aan dat haar rapportage direct na het zomerreces geagendeerd kon worden. De mondelinge rapportage van mevrouw Kneppers-Heynert werd op 2 oktober 2007 voor kennisgeving aangenomen.


Standpunt Nederlandse regering

  • bnc-fiche Ministerie van Buitenlandse Zaken - 22.112, 527[3]
    9 mei 2007

Samenvatting voorstel Europese Commissie

De Commissie presenteert in de mededeling haar visie op de toekomst van het Europese octrooisysteem. De Commissie, voortbouwend op de consultatie die in 2006 onder belanghebbenden is gehouden, signaleert dat octrooieringskosten in Europa, onevenredig hoog zijn. Hoge vertaalkosten en een verbrokkeld geschilbeslechtingssysteem zijn de belangrijkste veroorzakers daarvan.

De Commissie geeft aan dat een Gemeenschapsoctrooi het uiteindelijke doel is uit oogpunt van kostenbesparing en rechtszekerheid. De Commissie realiseert zich echter dat het Gemeenschapsoctrooi op korte termijn een lastig te bereiken doel is wegens tweespalt onder lidstaten over het talenregime en de inrichting van de octrooirechtspraak.

De Commissie geeft aan ook te willen kijken naar de twee oplossingen die door enkele lidstaten van het Europees Octrooiverdrag zijn uitgewerkt in twee optionele protocollen, nl het zogenaamde Londen protocol en het European Patent Litigation Agreement (EPLA).

  • voor het vertalingenprobleem is die gelegen in het een zogeheten vertalingenprotocol (ook wel aangeduid met London protocol), dat een aanzienlijke reductie van de vertaalkosten bewerkstelligt;
  • daarnaast is de Commissie bereid om vooruitlopend op de totstandkoming van een Gemeenschapsoctrooi eerst te werken aan een efficiënt geschilbeslechtings-systeem.

De Commissie constateert dat de lidstaten hierover eveneens verdeeld zijn. Een aantal lidstaten wil doorgaan met een apart geschilbeslechtingsverdrag annex aan het Europees Octrooiverdrag, strekkende tot instelling van een aparte octrooirechter. Een andere groep lidstaten prefereert de beslechting van octrooigeschillen onder te brengen in de communautaire jurisdictie.

De Commissie stelt voor te zoeken naar een model waarbij de (meeste) principes van de EPLA-oplossing worden geïntegreerd in een nieuw op te zetten communautaire octrooi-jurisdictie. Met deze optie beoogt de Commissie een brug te slaan tussen lidstaten die elkaar al zo lang verdeeld houden op dit onderwerp en daarmee een doorbraak in het dossier te forceren. De Commissie geeft aan bereid te zijn wetgevingsvoorstellen te willen doen en een onderhandelingsmandaat voor de deelname aan een geschilbeslechtingsverdrag te willen vragen als daarover consensus bestaat.

Voorts wijst de Commissie zij het in deze mededeling slechts summier op het belang van de verbetering van de kwaliteit van het octrooiverleningssysteem, steun voor kleine en middelgrote ondernemingen om gebruik te maken van intellectuele eigendomsrechten, kennisoverdracht, handhaving en alternatieve geschilbeslechting. Tot slot vraagt zij aandacht voor internationale aspecten, zoals de internationale handhaving en bestrijding van piraterij.

  • PDF-document commissievoorstel Europese Commissie - COM(2007)165
    3 april 2007

Behandeling Raad

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Alle bronnen