E080132
Laatste revisie: 22-07-2010

E080132 - Voorstel voor een besluit betreffende de sluiting door de Europese Gemeenschap van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap plus een voorstel voor een besluit betreffende de sluiting door de Europese Gemeenschap van het facultatief protocol bij het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap



Op 13 december 2006 hechtte de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) haar goedkeuring aan het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap en het facultatief protocol bij dit verdrag. Doel van het VN-verdrag is het volledige genot door alle personen met een handicap van alle mensenrechten en fundamentele vrijheden op voet van gelijkheid te bevorderen, beschermen en waarborgen, en ook de eerbiediging van hun inherente waardigheid te bevorderen. De EG werd 27 maart 2007 door de Raad gemachtigd het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap te ondertekenen.


Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: gepubliceerd in Europees publicatieblad.

Europees

Op 26 november 2009 heeft de Raad het besluit over de sluiting van het Verdrag aangenomen. Dit werd op 27 januari 2010 gepubliceerd in Pb EU L23.


Kerngegevens

document Europese Commissie

COM(2008)530 vol IPDF-document, d.d. 10 september 2008

rechtsgrondslag

Verdrag tot Oprichting van de Europese Gemeenschap artikelen 13, 26, 47 lid 2, 55, 71 lid 1, 80 lid2, 89, 93, 95 en 285

commissie Eerste Kamer

beleidsterrein


Behandeling Eerste Kamer

De commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties besloot op 18 november 2008 dat zij onderhavig voorstel voor een besluit onder de aandacht wil brengen van de commissie voor de JBZ-raad.


Standpunt Nederlandse regering

De Nederlandse regering geeft in fiche drie een positief subsidiariteitsoordeel af: het sluiten van het verdrag voor de Gemeenschap als geheel kan immers enkel op Europees niveau gebeuren. Het proportionaliteitsoordeel valt op dit moment echter negatief uit. Een verdrag als dit dient volgens de regering door lidstaten en Gemeenschap op hetzelfde moment te worden geratificeerd. Toetreding door de EG zonder gelijktijdige toetreding door de lidstaten (en vice versa) kan namelijk problemen doen ontstaan, bijvoorbeeld wanneer niet de EG maar de lidstaten verantwoordelijke zijn in een bepaalde kwestie. In Nederland kan het verdrag echter pas in 2010 worden goedgekeurd in verband met de benodigde goedkeuringswetgeving. Bovendien is nog lang niet zeker dat Nederland ook akkoord kan gaan met de ratificatie van het facultatief protocol. Zolang de discussie hierover intern nog niet is afgerond, wil de regering niet dat ons land door Europees optreden tot een keuze wordt gedwongen.

Ook dient nog te worden bestudeerd hoe het VN-verdrag en bijbehorend facultatief protocol zich verhouden tot het voorstel van de Commissie voor een richtlijn betreffende de toepassing van het beginsel van gelijke behandeling van personen ongeacht godsdienst of overtuiging, handicap, leeftijd of seksuele geaardheid (zie dossier E080071).

Concluderend stelt de regering dat zij pas na de behandeling van de goedkeuringswet door de Staten-Generaal een besluit wil nemen over de ratificatie op Europees niveau.


Samenvatting voorstel Europese Commissie

Op 13 december 2006 hechtte de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) haar goedkeuring aan het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap en het facultatief protocol bij dit verdrag. Doel van het VN-verdrag is het volledige genot door alle personen met een handicap van alle mensenrechten en fundamentele vrijheden op voet van gelijkheid te bevorderen, beschermen en waarborgen, en ook de eerbiediging van hun inherente waardigheid te bevorderen. Het facultatief protocol bevat een individueel klachtrecht ten aanzien van de in het verdrag vervatte rechten, alsmede een recht van onderzoek door het verdragscomité naar ernstige of systematische schendingen.

Bij een besluit van de Raad van 27 maart 2007 (ST07404/07) werd de Gemeenschap gemachtigd het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap te ondertekenen en werd een verklaring gepubliceerd over het facultatief protocol (bijlage II bij dat besluit), waarin staat dat de Raad van de Europese Unie de kwestie van de ondertekening door de Europese Gemeenschap van het facultatief protocol bij het Verdrag zo spoedig mogelijk opnieuw zal bekijken. De Commissie heeft het VN-verdrag op 30 maart 2007 ondertekend.

Op 3 mei 2008 zijn het VN-verdrag en het facultatief protocol bij dit verdrag in werking getreden, nadat 20 landen het hadden geratificeerd. De EG heeft het VN-verdrag echter nog niet goedgekeurd, alleen ondertekend. Aangezien de ondertekening van het facultatief protocol destijds is aangehouden, moet thans de toetreding ertoe worden geregeld. Bijgevolg zijn twee voorstellen nodig: een voorstel betreffende de goedkeuring van het verdrag, en een voorstel betreffende de goedkeuring van de toetreding tot het facultatief protocol.

  • [en]PDF-document commissievoorstel Europese Commissie - COM(2008)530 vol II
    12 september 2008
  • [en]PDF-document commissievoorstel Europese Commissie - COM(2008)530 vol I
    10 september 2008

Behandeling Raad

Op 26 november 2009 heeft de Raad het besluit over de sluiting van het Verdrag aangenomen. Dit werd op 27 januari 2010 gepubliceerd in Pb EU L23.

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.


Behandeling Europees Parlement

In de databank OEIL van het Europees Parlement wordt de laatste stand van zaken in de behandeling van het voorstel weergegeven.


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Alle bronnen