Griffiers bereiden EU Speakers Conference 2018 voor



In de vergaderzaal van de Riigikogu, het Parlement van Estland in Tallinn, vond op 29 januari 2018 de jaarlijkse vergadering van Secretarissen-Generaal van de nationale parlementen van de EU-lidstaten en het Europees Parlement plaats.

De vergadering was gericht op de voorbereiding van de conferentie van parlementsvoorzitters die in april in Tallinn zal plaatsvinden. Onderwerpen die centraal zullen staan tijdens de Speakers Conference, zijn de Toekomst van Europa, en Veiligheid en Defensie.

Hoofdonderwerp tijdens de Griffiersconferentie was de organisatie van het parlementaire debat over de toekomst van Europa. Keynote speeches werden verzorgd door de Secretaris-Generaal van het Europees Parlement, Klause Welle, en de Griffier van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, Geert Jan Hamilton. De conferentie stond onder voorzitterschap van de Secretaris-Generaal van de Riigikogu Peep Jahilo. Tot 2017 was Jahilo Ambassadeur van Estland in Den Haag.

In zijn welkomsttoespraak zei de Voorzitter van de Riigikogu Eiki Nestor dat Estland in februari zijn honderdste verjaardag als onafhankelijke staat viert. Die onafhankelijkheid is tussen 1940 tot 1990 onderbroken geweest doordat Estland toen was ingelijfd bij de Sovjet Unie. Estland is volgens Nestor zeer gehecht aan de gemeenschappelijke Europese waarden. Hij verzekerde dat Estland als staat en lidstaat van de EU niet zijn jeugdige en onderzoekende geest en openheid zou verliezen. Estland is een van de meest geavanceerde landen ter wereld op het gebied van digitale oplossingen en e-diensten. Communicatietechnologie bespaart tijd en kosten en maakt directe communicatie tussen overheid en burgers mogelijk. Ook in het parlement worden ICT-oplossingen veelvuldig gebruikt. Bij de laatste parlementsverkiezingen bracht ruim dertig procent van de kiezers zijn stem via internet uit.

Debat over Europa

In zijn toespraak ging Klaus Welle in op de wijze waarop het debat over het Plan Juncker, de Bratislava Road Map en diverse ander recente documenten in het Europees Parlement wordt gevoerd. Hij kondigde aan dat het Europees Parlement dit jaar alle staatshoofden en regeringsleiders (leden van de Europese Raad) zal uitnodigen om in het EP hun visie op de toekomst van Europa kenbaar te maken.

Geert Jan Hamilton ging in zijn toespraak in op de werkwijze van het Nederlandse parlement, in het bijzonder de Eerste Kamer, in Europese aangelegenheden. De Eerste Kamer streeft optimale transparantie na wat betreft haar bemoeienis met Europese wetgevings- en beleidsvoorstellen. Al jaren kunnen de burgers op de website Europapoort de activiteiten van de Eerste Kamer in Europese zaken op de voet volgen. De laatste jaren hebben de Eerste en Tweede Kamer krachtig nagestreefd de transparantie van de Europese instellingen naar de nationale parlementen te vergroten. Hamilton noemde de brief die op initiatief van het Nederlandse parlement met steun van 26 parlementaire huizen eind 2017 aan de Europese instellingen is gezonden.

Hamilton ging in op de bijzondere verantwoordelijkheid van de ambtelijke staven bij de informatievoorziening aan en ondersteuning en begeleiding van Kamerleden in Europese aangelegenheden. Hij noemde de activiteiten gericht op de voorbereiding van de Europadebatten in zowel Eerste als Tweede Kamer in maart, debatten waarin de toekomst van Europa een belangrijke plaats krijgt.

IPEX

De Griffiersconferentie besprak het jaarverslag van IPEX, het interparlementaire digitale netwerk dat een steeds belangrijker rol speelt in de informatie-uitwisseling tussen de nationale parlementen inzake standpunten over Europese aangelegenheden. De Senior Analist van de Cyber Autoriteit van Estland, Kadri Kaska, hield een inleiding over de digitale ontwikkelingen in Estland en het gebruik van ICT-voorzieningen in het Estse parlement. Zij ging ook in op de grote risico’s van hacking en cybercrime als gevolg van criminele en statelijke activiteiten en het absolute belang dat gebruikers van ICT-voorzieningen zelf preventieve maatregelen nemen om inbraak op dataverkeer te voorkomen.


Deel dit item: