Eerste Kamervoorzitter waarschuwt voor nieuwe scheidslijn in Europa



Twintig jaar na de val van de Berlijnse muur dreigt op het Europees continent een nieuwe scheidslijn tussen staten die de principes van democratie, rechtsbeginselen en mensenrechten respecteren en staten die schendingen van deze principes toelaten. Er is een toenemend gevaar van oplevend nationalisme, xenofobie en godsdienstige intolerantie in de 47 lidstaten van de Raad van Europa. Met deze waarschuwing opende René van der Linden, Voorzitter van de Eerste Kamer, een symposium gewijd aan de jubilerende Raad van Europa die zestig jaar geleden werd opgericht.

Volgens Van der Linden rust er een belangrijke verantwoordelijkheid op de regeringen van de lidstaten van de Raad van Europa om de kloof te dichten die zich nu aftekent tussen staten met een vitale democratie en staten waar fundamentele beginselen van de Raad van Europa op het spel staan. Hij refereerde in dit verband aan herlevende adoratie voor het bewind van de vroegere Russische leider Stalin. De Kamervoorzitter pleit voor een constructieve dialoog met Oost-Europese staten, waaronder Rusland, over de gemeenschappelijke waarden die in de afgelopen decennia zijn uitgedragen door zowel de Raad als door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat vijftig jaar geleden werd opgericht. "In het belang van blijvende vrede en stabiliteit op ons Europees continent is het onze opdracht om bruggen te bouwen tussen landengroepen, en geen strijd te leveren over tal van meningsverschillen."

Van der Linden, die tot voor kort Voorzitter was van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, trad op als gastheer van het symposium waar zowel het zestigjarig jubileum van de Raad als het vijftigjarig jubileum van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens centraal stonden. In zijn openingstoespraak pleitte hij voor een nauwere relatie tussen de Europese Unie, die met haar 27 lidstaten voorop loopt in de ontwikkeling van een gemeenschappelijke visie op democratie, rechtstaat en mensenrechten. "Het is nu aan de Europese Unie om de centrale waarden van onze gemeenschap te verbreiden naar de landen die aan de EU grenzen. Deze visie van een breder Europa wordt ook door de Eerste Kamer breed gedragen", aldus Voorzitter Van der Linden.

ToespraakPDF-document Voorzitter Eerste Kamer der Staten-Generaal


Deel dit item: