Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Conferentie over de gevolgen van mondiale machtsverschuivingen1 februari 2011

Eerste Kamer belegt conferentie met WRR, AIV en Clingendael

Op vrijdag 4 februari vindt in de plenaire zaal van de Eerste Kamer een internationale conferentie plaats over de politieke en economische machtsverschuivingen in de wereld, met als titel: 'Power shifts in a changing world order: the role of the EU and the position of the Netherlands'. Gedurende de dag geven toonaangevende sprekers uit binnen- en buitenland hun visie op de fundamentele veranderingen die zich in de wereld voltrekken op verschillende vlakken, en de gevolgen daarvan voor Europa en Nederland.

De conferentie is een gezamenlijk initiatief van de Eerste Kamer, de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Doel van de conferentie is de rol van de Europese Unie en de positie van Nederland in het mondiale krachtenveld te herijken in het licht van de nieuwe machtsverhoudingen zoals die zich in de wereld aftekenen.

Sprekers en parallelsessies

Keynote speakers op de conferentie zijn prof. dr. Wei-Wei Zhang van de Geneva School of Diplomacy and International Relations; prof. dr. Charles Kupchan, hoogleraar International Affairs aan de Georgetown University; prof. dr. Jan Peter Balkenende, hoogleraar Governance, Institutions and Internationalisation aan de Erasmus Universiteit; prof. dr. Age Bakker, namens Nederland lid van het uitvoerend comité van het IMF en Bernice Lee MSc, Research director Energy and Environment bij Chatham House.

Gedurende het middaggedeelte van de conferentie wordt in twee parallelle sessies gesproken over Global economic (im)balances en Security and scarcity of recources. Aan deze debatten worden tevens bijdragen geleverd door o.a. mr. Fred de Graaf, voorzitter van de Eerste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO).

De conferentie is alleen toegankelijk voor genodigden. De aanmeldingstermijn is inmiddels gesloten vanwege het bereiken van het maximaal aantal te accommoderen aanwezigen. Wel kan het ochtenddeel met de inleidingen van de keynote speakers via Internet Livestream worden bekeken via de homepage van de Eerste Kamer. Dit geldt ook voor de afsluitende sessie, waar het algemene debat en de discussie tijdens de deelsessies worden samengevat.

Sociale media menu


Deel dit item: