Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Eerste Kamer stelt vragen aan de Europese Commissie en de regering over gebruik passagiersgegevens voor wethandhavingsdoeleinden15 maart 2011

De commissie voor de JBZ-Raad heeft de regering een brief gestuurd met vragen en opmerkingen over het voorstel van de Europese Commissie voor een richtlijn betreffende het gebruik van passagiersgegevens voor de bestrijding van terrorisme en zware criminaliteit. Passagiersgegevens, ook wel Passenger Name Record of PNR genoemd, zijn gegevens van reizigers die een vlucht boeken of inchecken. Het richtlijnvoorstel bepaalt dat lidstaten de luchtvaartmaatschappijen moeten verplichten de gegevens beschikbaar te stellen aan een zogenaamde nationale passagiersinformatie-eenheid, die verantwoordelijk is voor de verwerking en bescherming van de gegevens. Het voorstel bevat dan ook regels die het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de passagiers waarborgen.

Meer afbeeldingen

De vragen van de commissie hebben onder meer betrekking op de veronderstelde meerwaarde van het voorstel naast andere, reeds bestaande systemen die betrekking hebben op reizigersgegevens, zoals het Schengen Informatie Systeem (SIS). Verder vraagt de commissie naar de proportionaliteit van het voorstel en wil zij weten wat de regering vindt van het plan van de Europese Commissie om een bewaartermijn van 5 jaar voor de passagiersgegevens vast te leggen. De commissie heeft haar vragen ook rechtstreeks aan de Europese Commissie verzonden. Deze brief aan de Commissie is in de plenaire vergadering van 15 maart 2011 vastgesteld en vervolgens verstuurd.


Sociale media menu


Deel dit item: