Voorzitter Eerste Kamer bepleit in Straatsburg gelijke rechten vrouwen en mannen in de Arabische wereld



'Iedereen die het vorig jaar de gebeurtenissen op het Tahrirplein in Kaïro, Egypte, heeft gevolgd, weet dat veel van de demonstranten vrouwen waren. Zij aan zij met mannelijke demonstranten toonden zij grote moed en doorzettingsvermogen in hun streven naar democratische hervorming van de Egyptische maatschappij. Er zijn successen geboekt, maar als we naar de huidige situatie van mannen en vrouwen kijken, dan zijn gelijke rechten vaak nog ver weg. Er is meer dan genoeg reden een beroep op deze conferentie en op de Raad van Europa te doen voortdurende aandacht te blijven geven aan de gerechtvaardigde eisen van vrouwen, niet alleen in Egypte, maar in de hele regio van het Midden-Oosten en Noord-Afrika.' Dit zei de Voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, in Straatsburg tijdens de tweejaarlijkse conferentie van voorzitters van parlementen van lidstaten van de Raad van Europa. Hij prees Marokko dat het fundamentele beginsel van gelijkheid van mannen en vrouwen in 2011 in de grondwet heeft verankerd.

Behalve het onderwerp 'Arabische revoluties - Uitdagingen en kansen', behandelden de parlementsvoorzitters tijdens hun conferentie nog twee thema's:

  • De toekomst van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens - Rol van nationale parlementen;
  • Is de vertegenwoordigende democratie in crisis? - Uitdagingen voor nationale parlementen.

Europese Hof voor de Rechten van de Mens

In zijn interventie over de toekomst van het Hof voor de Rechten van de Mens ging de Kamervoorzitter in op de activiteiten van de Nederlandse Senaat gericht op blijvend commitment van Nederland aan de Conventie voor de Rechten van de Mens en het respecteren van uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De Senaat heeft zich verzet tegen verhoging van de griffierechten, waardoor de toegang tot het Hof zou worden bemoeilijkt. Ook is bewerkt dat de Nederlandse regering materiële steun aan het Hof verleent, hetgeen bijdraagt aan verlichting van de grote werkdruk. De Graaf benadrukte dat de nationale parlementen het Comité van Ministers dat toezicht houdt op de naleving van uitspraken van het Hof actief moeten blijven volgen.

Nederland de verzuiling voorbij

Over de ontwikkelingen in de representatieve democratie in Nederland zei Fred de Graaf dat Nederland een 'perfect' representatief stelsel kent. Er is geen kiesdrempel, hetgeen ertoe bijdraagt dat er veel politieke partijen in het parlement vertegenwoordigd zijn. Het verzuilde systeem waarbinnen onderscheiden groeperingen (katholieken, protestanten, sociaal-democraten en liberalen) hun eigen maatschappelijke orde kenden (eigen politieke partij, scholen, omroep, organisaties) is geërodeerd. Het electoraat is sterk in beweging, hetgeen leidt tot grote verschuivingen tussen partijen bij verkiezingen. In tijden van crisis is het van groot belang dat politici eerlijk aan het electoraat uitleggen wat zij wel en wat zij niet kunnen doen en verwachtingen 'managen'.

Bilaterale contacten

De Kamervoorzitter had, naast veel informele ontmoetingen, bilateraal overleg met de Vicevoorzitter van de Senaat van Roemenië, de heer Petru Filip, de Voorzitter van de Nationale Assemblee van Hongarije, de heer László Kövér en de Voorzitter van de Raadgevende Kamer van Marokko, Mohamed Sjeik Biadillah. 


Deel dit item: