Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Europees Parlement verdiept zich in digitale Eerste Kamer20 september 2013

De Vice-Voorzitter van het Europees Parlement verantwoordelijk voor ICT, Rainer Wieland, heeft op 19 september 2013 met een grote ambtelijke delegatie een bezoek gebracht aan de Eerste Kamer om zich te laten informeren over het functioneren van de Eerste Kamer als papierarm parlement. Directeur-generaal Innovation and Technological Support (ITEC) van het EP, Giancarlo Vilella, maakte deel uit van de delegatie.

Introductie iPad App in Eerste Kamer
Meer afbeeldingen

De heer Wieland werd ontvangen door de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol. Daarna vond een informatiebijeenkomst plaats in de Handelingenkamer. De Griffier van de Eerste Kamer, Geert Jan Hamilton, zette uiteen hoe in 2011 de digitalisering van het gehele vergadercircuit van de Eerste Kamer is doorgevoerd en wat de ervaringen met de nieuwe werkwijze in de eerste twee jaar zijn geweest. De Eerste Kamer was het eerste parlementaire huis in de wereld dat is overgegaan op digitale verstrekking aan zijn leden van alle vergaderstukken voor de plenaire vergaderingen en de vergaderingen van de vaste commissies. Het ICT-project van de Eerste Kamer heeft in parlementaire kringen wereldwijd veel aandacht getrokken. De heer Wieland noemde verdere digitalisering ook voor het Europees Parlement wenselijk en onvermijdelijk. Diverse pilotprojecten lopen thans.

Informatiespecialiste Myrna Prenger gaf een demonstratie van de speciale Europese website van de Eerste Kamer www.europapoort.nl. Daarop zijn de Europese dossiers te vinden die bij de Eerste Kamer in behandeling zijn, en worden de activiteiten van de Eerste Kamer dienaangaande, en ook in breder Europees verband, nauwkeurig bijgehouden. De heer Wieland noemde deze website een voorbeeld voor veel andere nationale parlementen, ook dat van Duitsland.

De delegatie van het Europees Parlement bracht ook een bezoek aan de Tweede Kamer en de Raad van State. Voorts was Vice-Voorzitter Wieland aanwezig bij de kick-offbijeenkomst EE 2014 Election campaign, een bijeenkomst in de aanloop naar de Europese verkiezingen die in 2014 plaatsvinden.

Sociale media menu


Deel dit item:
Introductie iPad App in Eerste Kamer