Ontmoeting senator Tiny Kox met Doema-voorzitter Sergei Naryshkin28 mei 2014

Op 26 mei 2014 vond er een ontmoeting plaats van de Voorzitter van de Russische Staats-Doema Sergei Naryshkin met de voorzitter van de fractie Europees Unitair Links, Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa senator Tiny Kox. Doel van het gesprek was het herstel van de betrekkingen tussen de Russische PACE delegatie en de assemblee. In april 2014 ontnam de Assemblee Rusland het stemrecht vanwege de annexatie van de Krim. Dit leidde ertoe dat de Russische delegatie haar samenwerking met de Assemblee opschortte.

Senator Tiny Kox met Doema-Voorzitter Sergei Naryshkin
Meer afbeeldingen

Tijdens het gesprek gaf de heer Naryshkin aan dat hij bereid is te praten over eventueel herstel van de relaties en indien gewenst daarvoor ook naar Straatsburg wil komen, mits sancties van de Europese Unie hem daarin niet zouden belemmeren. De heer Naryshkin sprak de hoop uit dat na de presidentsverkiezingen van zondag j.l. in Oekraïne er een einde aan het geweld komt en een begin wordt gemaakt met noodzakelijke hervormingen. Ook hoopt hij op een spoedige ontmoeting van de nieuwe president Poroshenko met president Poetin, wat tot betere Europese verhoudingen zou kunnen leiden.

De heer Naryshkin gaf blijk van een hoge waardering van de activiteiten van Tiny Kox in de PACE: "U toont altijd een ingetogen, evenwichtige, doordachte positie en uw bijdrage aan de bouw van Europa zonder scheidslijnen is heel groot”.

De eerste vicevoorzitter van de Doema Ivan Melnikov (Communistische Partij) en de voorzitter van de Commissie buitenlandse zaken Alexei Pushkov (Verenigd Rusland) waren aanwezig bij de vergadering.

Senator Kox heeft in Moskou ook gesprekken gevoerd met de leider van de Russische PACE delegatie en de voorzitters van de twee formele oppositiefracties in de Doema, de Russische mensenrechtenombudsvrouw, de viceminister van buitenlandse zaken, het hoofd van het bureau van de Raad van Europa in Rusland en de nieuwe permanente vertegenwoordiger van Nederland bij de Raad van Europa, Onno Elderenbosch, nu nog werkzaam op de Nederlandse ambassade in Moskou.

Senator Kox heeft inmiddels de voorzitter van de parlementaire assemblee, mevrouw Anne Brasseur, op de hoogte gebracht van de inhoud van zijn gesprekken in Moskou.


Deel dit item:
Senator Tiny Kox met Doema-Voorzitter Sergei Naryshkin
Senator Tiny Kox met Doema-Voorzitter Sergei Naryshkin