Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Rapport 'The “Left-to-die” boat' van senator Strik unaniem aangenomen6 juni 2014

Op 3 juni 2014 heeft de Commissie Migratie van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) het rapport 'The “Left-to-die” boat: actions and reactions'PDF-document, van rapporteur en Eerste Kamerlid Tineke Strik, unaniem aangenomen.

Dit rapport is het vervolg op het Rapport 'Lives lost in the Mediterenean sea: who is responsible?PDF-document', het rapport dat GroenLinks-senator Strik in 2012 heeft gepresenteerd naar aanleiding van de dood van bootvluchtelingen bij Lampedusa in 2011. In het rapport van 2012 werd een groot aantal fouten blootgelegd die door de betrokken autoriteiten zijn gemaakt, maar ook tekortkomingen in het adequaat anticiperen op grote stromen vluchtelingen ten tijde van de Libische opstand. Het rapport mondde uit in de PACE Resolutie 1872 (2012).

Het vervolgrapport 'The “Left-to-die” boat' evalueert nu de stappen die sinds Resolutie 1872 (2012) zijn genomen. In het rapport worden de eerdere aanbevelingen herbevestigd en worden nieuwe aanbevelingen gedaan die de gebreken in communicatie en in verantwoordelijkheid bij het redden van mensenlevens in een noodsituatie moeten voorkomen. Het rapport gaat daarbij uit van een zero-tolerance van het verlies van levens van bootvluchtelingen.

Het vervolgrapport roept lidstaten van de Raad van Europa eveneens op te zoeken naar zogenaamde 'protected entries', mogelijkheden voor vluchtelingen om op legale en veilige wijze naar Europa te reizen. Vluchtelingen, met name Syrische en Eritrese vluchtelingen, worden momenteel immers gedwongen een gevaarlijke route te kiezen als de opvangcapaciteit in de regio tekort schiet, aldus senator Strik.

Ook worden aanbevelingen gedaan ten aanzien van de verdere harmonisering van de gemeenschappelijke asielnormen en -procedures in de EU, zoals de overweging van een gemeenschappelijke EU-aanpak van de verwerking van asielaanvragen en het ontwikkelen van een uniforme status.

Het rapport 'The “Left-to-die” boat' zal op 24 juni a.s. in de plenaire vergadering van PACE worden behandeld (Sessie 2, 23-27 juni 2014).

Zie ook:

Sociale media menu


Deel dit item: