Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Senator Strik onderzoekt lot bootvluchtelingen in opdracht van PACE28 juni 2011

Het Eerste Kamerlid Tineke Strik is door de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) aangewezen als rapporteur voor een onderzoek naar de omstandigheden waaronder sinds januari van dit jaar meer dan duizend vluchtelingen uit Noord-Afrika zijn omgekomen in de Middellandse Zee, dan wel bij pogingen in Italië aan land te komen. Een belangrijke aanleiding was het drama waarbij begin mei 61 bootvluchtelingen omkwamen op de Middellandse Zee.

Deze ramp, waarbij naar schatting 61 opvarenden uiteindelijk bezweken door honger en uitputting, was vorige maand al aanleiding voor de Raad van Europa om navraag te doen bij de Italiaanse regering en bij autoriteiten van diverse organisaties die niet adequaat zouden hebben gereageerd op noodsignalen uit het rampgebied. Het incident, dat zich afspeelde voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa, was voor senator Strik (GroenLinks) destijds aanleiding voor het indienden van een motie in de Assemblee waarin de Raad van Europa werd verzocht om een onderzoek in te stellen naar de gebeurtenissen. De motie werd mede gesteund door de senatoren Franken (CDA) en Kox (SP), die eveneens deel uitmaken van de Nederlandse afvaardiging naar PACE.

Het incident werd op 23 mei 2011 reeds onderzocht door een delegatie van vijf Leden van de Parlementaire Assemblee. Mede op grond van het verslag van deze delegatie heeft de

Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa tijdens haar derde deelsessie van 20 tot en met 24 juni in Straatsburg besloten een diepgaand onderzoek in te stellen naar de dood van ruim duizend vluchtelingen die sinds januari van dit jaar op zee zijn omgekomen of zijn verdronken voor de Italiaanse kust.

Voor dit onderzoek is senator Strik benoemd als eerste rapporteur. Zij zal in de komende weken gesprekken voeren met onder meer twee overlevenden van het incident, met autoriteiten op het eiland Lampedusa en met inspecteurs van de NAVO die ten tijde van de gemelde incidenten het zeegebied tussen Italië en Noord-Afrika controleerden.

Sociale media menu


Deel dit item: