Officieel bezoek Eerste Kamer aan TsjechiëDe Voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol heeft met senator Maria Martens (CDA) op 4 en 5 februari 2015 een officieel bezoek gebracht aan Tsjechië. Zij was uitgenodigd door de Voorzitter van de Tsjechische Senaat, de heer Štĕch. Tijdens het bezoek hadden Voorzitter Broekers-Knol en senator Martens ontmoetingen met Senaatsvoorzitter Štĕch en een aantal Tsjechische senatoren. Ook spraken zij met de minister van Buitenlandse Zaken, de heer Zaorálek, met de buitenlandadviseur van President Zeman, de heer Kmoníček, met de Aartsbischop van Praag, Kardinaal Duka, en met de vicevoorzitter van het Huis van Afgevaardigden, mevrouw Jermanová. De delegatie bestond naast de Voorzitter en senator Martens uit de Griffier van de Eerste Kamer, Geert Jan Hamilton, en stafmedewerker Floris Wolf. Zij werden gedurende het bezoek begeleid door de Nederlandse Ambassadeur in Praag, de heer Ed Hoeks.

Toespraak Voorzitter Eerste Kamer bij lunch met Senaatsvoorzitter Štech
Grotere versie foto

Oekraïne en Rusland

Doel van het bezoek was het versterken van de bilaterale  betrekkingen tussen Tsjechië en Nederland. Tijdens verschillende gesprekken kwam de situatie in Oekraïne aan bod. Hierbij werd van Tsjechische kant medeleven en steun uitgesproken aan de slachtoffers en nabestaanden van de ramp met MH-17. Daarnaast werd gesproken over de huidige spanningen in Oost-Oekraïne en de recente ontwikkelingen op de Krim. Ook kwamen de Europese strategie en opstelling ten aanzien van Oekraïne, zoals de huidige discussie over eventuele wapenleveranties en de gevolgen van de sancties tegen Rusland, aan bod. De relatie met Rusland in bredere zin werd eveneens uitgebreid besproken.

Europa

De ontwikkelingen in Europa waren tevens onderwerp van gesprek. De recente verkiezingen in Griekenland en de gevolgen van de uitslag hiervan voor Europa en de Eurozone kwamen hierbij ter sprake. Tsjechië is geen lid van de Eurozone maar wel van de Europese Monetaire Unie en voldoet aan de vereisten om toe te treden tot de Eurozone. Dit maakt, naast de belangrijke handelsbetrekkingen met landen in de Eurozone, dat Tsjechië een belangrijke gesprekspartner is voor de landen in de Eurozone.

Terrorismebestrijding

De gebeurtenissen in Parijs en de situatie in het Midden-Oosten, waaronder de dreiging van IS, vormden een ander belangrijk gespreksonderwerp. Van Tsjechische zijde werd aangegeven dat zij de strijd tegen IS steunen. Ook de risico's van binnenlandse terrorismedreiging werden besproken.

Immigratie en integratie

Tijdens de gesprekken met Kardinaal Duka en met ondervoorzitter van het Huis van Afgevaardigden Jermanová werd onder meer van gedachten gewisseld over immigratie en integratie. Er werd gesproken over de uitdagingen in Tsjechië en Nederland, maar ook over de mogelijkheden tot Europese samenwerking op dit gebied.

Diner ambassadeur

Op woensdagavond was de delegatie voor een diner uitgenodigd in de residentie van de Nederlands Ambassadeur, waarbij onder meer de minister voor mensenrechten en wetgeving, de heer Dienstbier, de staatssecretaris voor Europese Zaken, de heer Šrámek, de programmadirecteur van Transparancy International, de heer Bureš, voormalig ambassadeur van Tsjechië in Nederland de heer Horák en de nieuwe ambassadeur in Nederland mevrouw Reinišová aanwezig waren.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 8 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
Toespraak Voorzitter Eerste Kamer bij lunch met Senaatsvoorzitter Štech
Afbeelding 1 - Toespraak Voorzitter Eerste Kamer bij lunch met Senaatsvoorzitter Štech