Eerste Kamerleden verkiezingswaarnemers in Hongarije



Op zondag 3 april 2022 waren Eerste Kamerleden Beukering (Fractie-Nanninga) en Van Rooijen (50PLUS) in Hongarije als waarnemer bij de parlementsverkiezingen. De waarneming werd georganiseerd door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en het bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten (ODIHR).

Voorafgaand aan de verkiezingsdag waren er op vrijdag 1 en zaterdag 2 april 2022 technische briefings over onder andere de deelnemende politieke partijen, het medialandschap in Hongarije en de gevolgen van de oorlog in het naburige Oekraïne voor de Hongaarse verkiezingen.

Op de verkiezingsdag zelf bezocht Beukering als lid van de Nederlandse delegatie naar de OVSE Parlementaire Assemblee ’s ochtends de opening van een stemlokaal in het kantoor van de burgemeester van Boedapest. Daarna werden tien stembureaus in de provincie Zala bezocht, een gebied in het westen van Hongarije. Als afsluiting was hij aanwezig in hetzelfde stembureau als waar de dag begonnen was om bij het tellen van de stemmen aanwezig te zijn. In totaal waren er vanuit de OVSE Parlementaire Assemblee ongeveer honderd parlementsleden aanwezig. Het lid Van Rooijen bezocht andere stembureaus. Hij was in Hongarije op uitnodiging van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die altijd één lid per Kamer voor verkiezingswaarnemingen vragen.

Verkiezingen professioneel georganiseerd maar geen level playing field

De voorlopige conclusie van de internationale waarnemingsmissie van de OVSE is dat de gehele stembusgang in Hongarije goed geadministreerd is en professioneel georganiseerd was. Wel is er geconstateerd dat er geen level playing field was tussen de deelnemende partijen, met een nadrukkelijk voordeel voor de zittende partij. De algehele campagne was zeer negatief van toon. Ook de inzichtelijkheid van de financiering van de campagnes liet te wensen over volgens het rapport van de OVSE.


Deel dit item: