Italiaanse president bezoekt Staten-GeneraalDe Staten-Generaal ontvingen donderdag 10 november president Sergio Mattarella van Italië. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Roelien Kamminga, Ondervoorzitter van de Tweede Kamer, heetten de president welkom in de Eerste Kamer. De president van Italië is in Nederland voor een driedaags staatsbezoek.

Na de welkomstwoorden van Bruijn en Kamminga, was het woord aan president Mattarella. Vervolgens gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek. Hierbij was aan Nederlandse zijde ook Joris Backer (D66), lid van de commissie voor Europese Zaken (EUZA) van de Eerste Kamer, aanwezig. Van Italiaanse zijde nam onder anderen Antonio Tajani, minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier, deel aan het gesprek.

Italië en Nederland zijn partners in de NAVO en de Verenigde Naties en in veel andere internationale organisaties. Bovendien waren beide landen betrokken bij de oprichting van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal die aan de basis van de Europese Unie staat.

In zijn welkomstwoord benadrukte Eerste Kamervoorzitter Bruijn het belang van de Europese samenwerking: "Gemeenschappelijke problemen vragen om gemeenschappelijke oplossingen. We hebben goede vrienden en nauwe samenwerking nodig om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden."

Ondervoorzitter van de Tweede Kamer Kamminga voegde daaraan toe dat de Europese Unie is gebouwd op de kernwaarden van menswaardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, rechtsstaat en mensenrechten: "Onze landen delen deze waarden, net zoals de uitdagingen van de huidige tijd."


Deel dit item: