Parlementaire Assemblee Raad van Europa in VredespaleisHet is dit jaar 75 jaar geleden dat het Congres van Europa, de voorloper van de Raad van Europa, bijeenkwam in de Ridderzaal in Den Haag. Om dit belangrijke moment in de Europese geschiedenis te markeren, komen zo’n 60 parlementsleden uit de 46 landen van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) op 2 en 3 maart bijeen in het Vredespaleis in Den Haag. PACE-President en Eerste Kamerlid Tiny Kox zit de vergadering voor. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamer-ondervoorzitter Tom van der Lee heten de leden welkom. Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind en secretaris-generaal van de Raad van Europa Marija Pejčinović Burićc reflecteren op de nieuwe realiteit van vandaag met een oorlog in één van de lidstaten van de Raad van Europa.

Programma

In het kader van de #RoadToReykjavik, de aanloop naar de top van staatshoofden en regeringsleiders van de Raad van Europa op 16 en 17 mei in de IJslandse hoofdstad, wisselen de deelnemers van gedachten over de toekomst van de Raad van Europa met onder meer Leendert Verbeek, voorzitter van het Congres van Lokale en Regionale Overheden, Jacobine Geel, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens en Martin Eyjólfsson, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van IJsland, het land dat momenteel de Raad van Europa voorzit.

Tijdens de bijeenkomst zullen de parlementsleden ook rapporten bespreken over Europese solidariteit in de context van asiel en internationale bescherming; culturele routes als platforms voor interculturele dialoog; bevordering van online onderwijs en onderzoek over de nationale grenzen heen; en innovatieve benaderingen van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

Op vrijdagmiddag vindt een ronde tafelbijeenkomst plaats over de rol van mannen en jongens bij het stoppen van gendergerelateerd geweld onder leiding van Petra Stienen, senator en leider van de Nederlandse delegatie bij de PACE. Sprekers zijn Pascalle Grotenhuis, ambassadeur vrouwenrechten en gendergelijkheid, Ernst van Koesveld, directeur-generaal Langdurige Zorg bij het ministerie van VWS, en Babah Tarawally, schrijver, journalist en expert op gebied van ‘mannelijkheid’.

Parlementaire Assemblée van de Raad van Europa

De Parlementaire Assemblée van de Raad van Europa (PACE – Parliamentary Assembly Council of Europe) bestaat uit 306 democratisch gekozen volksvertegenwoordigers uit de lidstaten van de Raad van Europa. Deze raad bestaat uit 46 lidstaten met als doel binnen Europa de mensenrechten te handhaven en de democratie en de rechtsstaat te bevorderen. De Nederlandse delegatie kent veertien leden. De PACE komt vier keer per jaar bijeen in Straatsburg.

Deze zitting van de PACE is er één van de zogeheten Standing Committee, die tussen de plenaire zittingen in namens de Assemblee optreedt. Zij bestaat uit de voorzitter en de vicevoorzitters van de Vergadering, de fractievoorzitters, de voorzitters van de nationale delegaties en de commissievoorzitters, in totaal ongeveer 60 parlementsleden uit de 46 lidstaten van de Raad van Europa.


Deel dit item: