Parlementair behandelvoorbehoud richtlijnvoorstel mensensmokkel



Op 12 maart 2024 stemde de Eerste Kamer in met een parlementair behandelvoorbehoud op het Europese voorstel voor een richtlijn tot vaststelling van minimumvoorschriften ter voorkoming en bestrijding van mensensmokkel.

Op 28 november 2023 publiceerde de Europese Commissie het voorstel, waarmee de Commissie het juridische raamwerk voor het tegengaan van hulpverlening bij illegale binnenkomst, illegale doortocht en illegaal verblijf (ook wel mensensmokkel) wil moderniseren en versterken.

De commissie Immigratie & Asiel/JBZ-Raad van de Eerste Kamer besloot op 5 maart een brief met een parlementair behandelvoorbehoud door te geleiden naar de plenaire vergadering van 12 maart waarin zij meldt dat zij dit Europese wetsvoorstel van groot belang acht, vooral waar het gaat om de rechtsbescherming aan hulpverleners. De commissie wil daarover op bijzondere wijze geïnformeerd worden en nodigen de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid uit voor een mondeling overleg.

Parlementair behandelvoorbehoud

Het parlementair behandelvoorbehoud is vastgelegd in artikel 4 van de nationale Goedkeuringswet van het Europese Verdrag van Lissabon. Elk van beide Kamers der Staten-Generaal kan, binnen twee maanden nadat zij een Nederlandse vertaling voor een Europees wetgevend voorstel heeft ontvangen, besluiten dat zij het voorstel van zodanig politiek belang acht dat zij op bijzondere wijze over de behandeling geïnformeerd wenst te worden.

Lees meer in het E-dossier:


Deel dit item: