Denk mee over discriminatieproblemen bij de politieNa een brede inventarisatie van de belangrijkste discriminatieproblemen hebben we in elk domein een paar discriminatieproblemen uitgekozen. Bij die voorbeelden analyseren we de mechanismen die tot discriminatie leiden en brengen we mogelijke interventies en goede praktijkvoorbeelden in kaart.

Discriminatie als gevolg van etnisch profileren door de politie

Een veelgenoemd ervaren discriminatieprobleem binnen het domein politie is etnisch profileren. Mensen met een donkere huidskleur ervaren dat zij bij preventieve politiecontroles, op straat of in het verkeer, vaker worden staande gehouden dan mensen met een witte huidskleur. De politieleiding doet veel om dit tegen te gaan, maar in de praktijk blijkt etnisch profileren moeilijk te bestrijden. Wat zijn mogelijke oplossingen die kunnen voorkomen dat agenten soms toch etnisch profileren bij preventieve controles en wat is daarvoor nodig? Wie denkt er met ons mee?

Discriminatie binnen de werkomgeving van de politie

Discriminatie binnen de politieorganisatie, op de werkvloer, is een probleem dat agenten met een migratieachtergrond ervaren, maar ook vrouwen en lhtbi’ers. Het gaat om omgangsvormen en gedrag, opmerkingen, grappen en benamingen, die collega’s als discriminerend ervaren. Om discriminatie op de werkvloer tegen te gaan heeft de politieleiding verschillende maatregelen getroffen. In de praktijk blijkt discriminatie op de werkvloer echter moeilijk te bestrijden. Wat is er nodig om een discriminatievrije werkomgeving bij de politie te bevorderen? Wie denkt er met ons mee?