Renovatie Binnenhof en de tijdelijke verhuizing



Op het Binnenhof in Den Haag zetelen de Eerste en Tweede Kamer, Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken. Het Binnenhofcomplex is een acht eeuwen oud monument. Iedereen kent het als het centrum van het Nederlandse parlement: de Staten-Generaal.

Waarom renoveren?

Na een periode van intensief gebruik kampt het Binnenhof met veel technische en bouwkundige gebreken. Grootschalige renovatie is noodzakelijk voor meer veiligheid en betere (werk)omstandigheden voor gebruikers en bezoekers.

Na de renovatie voldoen de gebouwen weer aan de eisen van deze tijd. Zo blijft het Binnenhof ook in de toekomst het centrum van de Nederlandse parlementaire democratie.

Om de renovatie mogelijk te maken is het noodzakelijk dat alle 'bewoners' voor een aantal jaren verhuizen naar andere locaties. De Eerste Kamer neemt zijn intrek in het gebouw aan het Lange Voorhout 34-36 (Huis Huguetan) en aan de Kazernestraat 52. Na de renovatie keren de bewoners terug naar het Binnenhof.

Meer afbeeldingen

Renovatie

Sinds 1992 is er alleen klein onderhoud uitgevoerd aan gebouwen en installaties van het Binnenhof. Slechts enkele bijzondere plekken ondergingen sindsdien een grote ingreep, zoals de plenaire zaal van de Eerste Kamer in 1994. Inmiddels vragen de gebouwen dringend om grondig onderhoud en bouwkundige en installatietechnische ingrepen om ze in goede staat te houden of weer te brengen.

Eigenaar van het Binnenhof is het Rijksvastgoedbedrijf. Het is ook de opdrachtgever van de renovatie en de tijdelijke huisvesting. Er wordt met een team van architecten en technisch specialisten gewerkt aan het ontwerp en de technische uitwerking van de renovatie. Dit gebeurt uiteraard in overleg met de Eerste Kamer.


Tijdelijke huisvesting

Het parlementaire werk moet tijdens de renovatie wel gewoon doorgaan. De Eerste en Tweede Kamer wijken daarom allebei uit naar een tijdelijk onderkomen. Het parlement blijft dus open, maar dan op een andere plek. De Eerste Kamer is vanaf 23 augustus 2021 gevestigd aan de Kazernestraat en aan het Lange Voorhout.

Meer afbeeldingen

Het nieuwe adres is:

Kazernestraat 52

2514 CV Den Haag

Het postadres blijft hetzelfde.

Meer afbeeldingen
Begin van een dialoog venster. Het bevat 3 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
De tijdelijke huisvesting aan het Lange Voorhout
Afbeelding 1 - De tijdelijke huisvesting aan het Lange Voorhout