Beneluxparlement wil erkenning beroepskwalificaties



Het Beneluxparlement wil in navolging van de automatische wederzijdse generieke erkenning van het niveau van de diploma's in het hoger onderwijs nu ook een generieke erkenning van beroepskwalificaties in de drie landen. Het Beneluxparlement heeft hiervoor in de voorjaarsvergadering in de Eerste Kamer in Den Haag unaniem een aanbeveling aangenomen. In de aanbeveling wordt ervoor gepleit op korte termijn nieuwe pilotprojecten te houden. Op termijn moet er dankzij de harmonisering van de beroepsopleidingen en de generieke erkenning van beroepskwalificaties een eengemaakte Benelux-onderwijsruimte komen. De Nederlandse staatssecretaris voor Binnenlandse zaken Raymond Knops temperde tijdens de voorjaarsvergadering deze ambities. Hij wees op juridische en praktische obstakels, zoals de taalkennis.

Het Beneluxparlement hield vrijdag 23 maart en zaterdag 24 maart in de plenaire zaal van de Eerste Kamer in Den Haag zijn traditionele voorjaarsvergadering. De voorjaarsvergadering stond in het teken van de circulaire economie - in het bijzonder grensoverschrijdende afvalstromen en hergebruik van materialen - en de erkenning van beroepskwalificaties in de Benelux. Ook kwamen de gezamenlijke inkoop van weesgeneesmiddelen en het vrachtvervoer tussen de drie landen aan de orde. Vrijdagmiddag ging de Nederlandse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops in debat met de parlementariers over grensoverschrijdende samenwerking. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Milieu discussieerde vrijdag over het belang van circulaire economie.

Pleidooi voor groene waterstofeconomie

Bart Tommelein, viceminister-president van de Vlaamse regering en minister van Begroting, Financiën en Energie lichtte het beleid van de Vlaamse regering op het gebied van circulaire economie toe. Hij riep Nederland en Luxemburg op in Benelux-verband tot gezamenlijk beleid te komen om zo groene waterstofeconomie tot een succes te maken. Bedrijven, bijvoorbeeld in de auto-industrie, zullen projecten met waterstofdragers eerder testen in Benelux-verband dan in de drie individuele landen. Het Benelux-parlement is voornemens om op 19 en 20 oktober 2018 in Groningen een conferentie in Groningen te houden over waterstofeconomie.

Ook werd gesproken over de gevolgen van het naderend vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Op 15 juni zal het Beneluxparlement een themadebat wijden aan de gevolgen van Brexit voor de Beneluxlanden. Met name Nederland en Vlaanderen in België zullen waarschijnlijk economisch zwaar worden getroffen.

Ook Noordse landen en Baltische staten aanwezig

De voorjaarsvergadering had een bijzonder karakter omdat er - naast de leden van het Beneluxparlement - ook afgevaardigden aan deelnamen van het samenwerkingsverband van Noordse landen (de Nordic Council) en de Baltische staten (Baltic Assembly). De trilaterale conferentie bevestigt het belang van interregionale samenwerking in Europa, waartoe de huidige voorzitter van het Beneluxparlement, het Nederlandse Eerste Kamerlid André Postema, eind vorig jaar een oproep deed. "Deze samenwerking was reeds hecht, maar heeft recent verder aan belang gewonnen vanwege de voorgenomen Brexit en de veiligheidssituatie in Europa", zo zei Postema in zijn openingswoordPDF-document van de vergadering vrijdag. Hij sprak de verwachting uit dat deze landen veel vaker de handen ineen zullen slaan.

Achtergronden Benelux

Het Beneluxparlement is opgericht op 5 november 1955 door Belgische, Nederlandse en Luxemburgse parlementariërs, drie jaar eerder dan het verdrag voor de instelling van de Benelux Economische Unie tot stand kwam. Het Benelux-parlement controleert het functioneren van de Benelux Unie en brengt gevraagd en ongevraagd advies uit aan de regeringen van de drie landen, optredend in het Comité van Ministers. Het Benelux-parlement bestaat uit 49 leden: 21 uit België, 21 uit Nederland en 7 uit Luxemburg. Het kent drie fracties: een socialistische, een liberale en een christelijke fractie.

Het Benelux-parlement komt drie keer per jaar in plenaire vergadering bijeen. In 2017 en 2018 is senator André Postema voorzitter.

Meer informatie is te vinden op: www.beneluxparl.eu.


Deel dit item: