Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa praat over duplicatie werkzaamheden Raad van Europa en Grondrechtenagentschap8 oktober 2010

Een delegatie van Eerste en Tweede Kamerleden heeft deelgenomen aan de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa van 4-8 oktober 2010. De volgende resoluties en aanbevelingen zijn aangenomen.

Uitgelicht

In aanbeveling 1937 (rapporteur Tuur Elzinga, Eerste Kamerlid) doet de Assemblee een beroep op de Ontwikkelingsbank van de Raad van Europa om zijn kapitaal te vergroten en samenwerkingsovereenkomsten met internationale partners verder te ontwikkelen om zo kosten, ervaringen en competenties te delen.

In resolutie 1756 en anbeveling 1935 wordt gesproken over de duplicatie van werkzaamheden tussen de Raad van Europa en het Grondrechtenagentschap. In de resolutie roept de Assemblee de lidstaten en instituties van de EU op om alle maatregelen te nemen om duplicatie te voorkomen zoals bijvoorbeeld het raadplegen van de Raad van Europa bij het opstellen van strategische documenten zoals jaar- of meerjarenprogramma's.

Het onderwerp van de duplicatie van werkzaamheden tussen de Raad van Europa en het Grondrechtenagentschap is uitvoerig besproken bij de behandeling van dit dossier in de Eerste Kamer. Zie voor informatie dossier E090294 over het Grondrechtenagentschap.

PACE

De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, beter bekend als de PACE (Parliamentary Assembly Council of Europe) is samengesteld uit 318 democratisch gekozen volksvertegenwoordigers uit de lidstaten van de Raad van Europa. In de Raad van Europa zijn 47 landen verenigd om binnen Europa de mensenrechten te handhaven en de democratie en de rechtsstaat te bevorderen.

De Nederlandse delegatie naar deze assemblee bestaat uit 7 leden en 7 plaatsvervangende leden uit de Eerste en Tweede Kamer. Canada, Israël en Mexico hebben de status van waarnemer bij de Parlementaire Assemblee Raad van Europa.

Vergaderingen

De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) vergadert 4 keer per jaar gedurende 1 week in het Palais de l'Europe in Straatsburg. Drie vergaderingen per jaar vóór de zomer in januari, april en juni en één vergadering in september/oktober.

Sociale media menu


Deel dit item: