Kamerdelegatie bij online jaarvergadering NAVO Parlementaire AssembleeVan 18 tot en met 23 november 2020 vond de jaarvergadering (Annual Session) plaats van de NAVO Parlementaire Assemblee (NAVO PA) via een onlineverbinding. Vanuit de Eerste Kamer namen de leden Bastiaan van Apeldoorn (SP), Alfred Arbouw (VVD) en Toine Beukering (FVD) hieraan deel en vanuit de Tweede Kamer Sven Koopmans (VVD, delegatieleider). Vanwege de coronamaatregelen vond de vergadering niet plaats in Athene, zoals eerder de bedoeling was. Wel waren er toespraken van de Griekse premier en van diverse ministers uit Griekenland.

Er stonden veel onderwerpen op de agenda. Veel aandacht ging uit naar de rol van NAVO in de aanpak van de covid-19-crisis en de noodzaak te blijven investeren in defensie nu nationale begrotingen onder druk staan vanwege de gezondheidscrisis. Hierbij werd benadrukt dat de veiligheidsuitdagingen niet zijn afgenomen, maar juist zijn toegenomen waardoor de steeds gevaarlijkere internationale veiligheidsomgeving nog ingewikkelder wordt. Andere thema's waren de militaire modernisering van Rusland, defensie innovatie en een transatlantische strategie op China.

De assemblee verkoos Gerry Connolly, lid van het Amerikaans Congres, als nieuwe president. De vertrekkende president, Attila Mesterhazy uit Hongarije, werd verkozen tot een van de vijf nieuwe ondervoorzitters.

Op maandag 23 november sprak Jens Stoltenberg, Secretaris Generaal van de NAVO, de assemblee toe gevolgd met een vragenronde. Centraal in zijn toelichting stond het belang van het blijven investeren in defensie, het versterken van de NAVO als politieke alliantie en de inzet op wereldwijde uitdagingen zoals terrorisme, pandemieën en misinformatie. Volgens Tweede Kamerlid en delegatieleider Sven Koopmans is de NAVO essentieel voor onze veiligheid en is het daarom belangrijk om nu met de Secretaris Generaal van de NAVO te overleggen over nieuwe dreigingen en sterkere verdediging.

360 graden benadering

Op de laatste dag van de conferentie nam de assemblee een gezamenlijke verklaring aan. Met deze verklaring benadrukten de leden het belang van trans-Atlantische samenwerking op basis van gedeelde waarden, het blijven inzetten op de 360-graden benadering met aandacht voor terroristische dreigingen, instabiliteit in zowel het oosten als het zuiden, hybride en cyberbedreigingen en misinformatie en tot slot het versterken van de alliantie met een wereldwijde stem en een breed partnernetwerk.

Aangenomen rapporten

Alle aangenomen resoluties, nieuwsberichten en video-opnames van deze vergadering vindt u terug via deze link.


Deel dit item: