Vragen aan de Europese Commissie over de Europese WaterstofbankDe commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) van de Eerste Kamer heeft op 13 juli vragen gesteld aan de Europese Commissie over de Europese mededeling voor een Europese Waterstofbank. De beantwoording van de Europese Commissie wordt over drie maanden verwacht. Daarnaast heeft de commissie ook vragen gesteld aan de regering. De commissie verwacht na het zomerreces een antwoord van de regering.

Voorstel voor een Europese Waterstofbank

De op 16 maart 2023 gepubliceerde mededeling vormt een aanvulling op de regelgeving en ondersteuning van het Europese productieproces van waterstof in Europa. Ook ondersteunt het de Europese wet voor een klimaat neutrale industrie.

De Waterstofbank is gebaseerd op vier pijlers die door de Europese Commissie worden geïmplementeerd. Zo zal de bank gaan bestaan uit twee nieuwe financieringsmechanismen ter ondersteuning van hernieuwbare waterstofproductie zowel binnen de Europese Unie als internationaal. Ook zal de bank zorgen dat de verhoogde vraag beter inzichtelijk wordt door in contact te blijven met afnemers en parallelle initiatieven van de lidstaten en bestaande datacenters. Tot slot zal de Europese Waterstofbank ook een coördinerende rol spelen bij het faciliteren van de samenwerking met bestaande financiële instrumenten om waterstofprojecten te ondersteunen.

Vragen commissie IWO

De leden van de fractie van de PVV vragen aan de Europese Commissie onder andere of het door de Europese Commissie voorgestelde productieproces voor waterstof belemmerend zou kunnen werken met betrekking tot een mogelijke toekomstige uitrol van kernenergie. Verder vragen de leden ofer, gelet op de grote onzekerheden en risico’s van het voorgestelde waterstofproductieproces waar de Waterstofbank onderdeel van wordt, ook rekening wordt gehouden met een mogelijke exit strategie, in het geval zich grote tegenslagen voordoen.

Meer informatie:


Deel dit item: