E230007 - Commissiemededeling: de Europese Waterstofbank
Op 16 maart 2023 publiceerde de Europese Commissie de Europese Waterstofbank. Deze Europese Waterstofbank vormt een aanvulling op de regelgeving en ondersteuning van het EU-raamwerk voor het opzetten van een volledige waterstofwaardeketen in Europa en ondersteunt de Europese wet voor een klimaatneutrale industrie (Net Zero Industry Act).
Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in commissie Eerste Kamer.
nationaal
Op 21 maart 2023 besloot de commissie IWO het voorstel in behandeling te nemen en opnieuw te agenderen voor procedure wanneer het BNC-fiche is toegezonden.
Europees
Op 16 maart 2023 presenteerde de Europese Commissie de mededeling.
volledige titel
Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions on the European Hydrogen Bank
document Europese Commissie
COM(2023)156, d.d. 16 maart 2023
commissie Eerste Kamer
beleidsterreinen
Op 21 maart 2023 besloot de commissie IWO het voorstel in behandeling te nemen en opnieuw te agenderen voor procedure wanneer het BNC-fiche is toegezonden.
De samenvatting is in bewerking.
De voorgestelde Europese Waterstofbank vormt een aanvulling op de regelgeving en ondersteuning van het EU-raamwerk voor het opzetten van een volledige waterstofwaardeketen in Europa en ondersteunt de Europese wet voor een klimaatneutrale industrie (Net Zero Industry Act). De Europese Waterstofbank zal de industriële belanghebbenden proactief ondersteunen die in een vroeg stadium beslissingen nemen om zich te concentreren op de inzet van schone technologie of dit te begeleiden om zo de weg vrij te maken voor de vereiste investeringen in menselijk kapitaal. Deze bank zal niet alleen de ontwikkeling van de productie van elektrolysers ondersteunen, maar ook industriële actoren verderop in de keten helpen om te investeren in nieuwe schone industriële processen of transporttechnologieën die draaien op hernieuwbare waterstof in plaats van fossiele brandstoffen.
De Europese Waterstofbank is gebaseerd op vier pijlers, die door de Europese Commissie worden geïmplementeerd. Deze bank zal bestaan uit twee nieuwe financieringsmechanismen ter ondersteuning van hernieuwbare energiewaterstofproductie zowel binnen de Europese Unie als internationaal. Verder zal de bank zorgen dat de verhoogde vraag beter inzichtelijk wordt door in contact te blijven met afnemers, parallelle initiatieven van de lidstaten en bestaande datacenters. Tot slot zal Europese Waterstofbank ook een coördinerende rol spelen bij het faciliteren van de samenwerking met de bestaande financiële instrumenten om waterstofprojecten te ondersteunen.
Op basis van deze mededeling is de Europese Commissie voornemens alle vier de pijlers van de Europese Waterstofbank tegen het einde van het jaar operationeel te maken. In deze periode worden het ontwerp, de activiteiten en de institutionele opzet van de Europese Waterstofbank verder verfijnd, in voortdurende dialoog met de lidstaten en andere belanghebbenden.
-
Communication from the Commission on the European Hydrogen Bank [en] voorstel Europese Commissie - COM(2023)156
16 maart 2023
Op 16 maart 2023 presenteerde de Europese Commissie de mededeling.
In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.
De commissie voor Industrie, onderzoek en wetenschap (ITRE) van het Europees Parlement behandelt het voorstel. De commissies voor Begroting (BUDG), Economische monetaire zaken (ECON), Internationale handel (INTA), Interne markt en consumentenbescherming (IMCO), Regionale ontwikkeling (REGI), Buitenlandse Zaken (AFET), Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) en Werkgelegenheid en sociale zaken (EMPL) zijn aangesteld als adviescommissies.
In de databank OEIL van het Europees Parlement wordt de laatste stand van zaken in de behandeling van het voorstel weergegeven.
Op 16 maart 2023 presenteerde de Europese Commissie de mededeling.
In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.