Kabinet stuurt notitie staatkundige positie Eerste Kamer: andere verkiezing, terugzendplicht en andere manier van tweede lezing grondwetsherziening



Het kabinet heeft vandaag voorstellen gedaan over de staatkundige positie van de Eerste Kamer. In een notitie doet het kabinet voorstellen over de wijze van verkiezing van de Kamer, een terugzendplicht en een 'tweede lezing nieuwe stijl' bij herzieningen van de Grondwet.

Het kabinet stelt voor om de drie of vier jaar delen van de Eerste Kamer te verkiezen. Op deze manier meent het kabinet dat de 'Kamer van de reflectie' meer reliëf verkrijgt.

Tevens introduceert het kabinet een 'terugzendplicht' in plaats van een terugzendrecht. Deze terugzendplicht, die ook geldt voor grondwetswijzigingsvoorstellen, zou gebruikt dienen te worden om veranderingen in een voorstel aan te kunnen brengen.

Het kabinet stelt tevens een tweede lezing nieuwe stijl bij grondwetsherzieningen voor. Deze dient in het voorstel van het kabinet in een zitting van de verenigde vergadering te geschieden.

bron: persbericht BZK


Deel dit item: