Europese ontwerp-kaderbesluiten inzake het Europees arrestatiebevel en inzake terrorismebestrijding openbaar



Op 27 november jl., tijdens het Europadebat in de Eerste Kamer, en op 4 december jl., bij de behandeling van de geannoteerde agenda van de JBZ-Raad van 6 en 7 december 2001, werd door diverse leden geklaagd over de gebrekkige openbaarheid van JBZ-raadsdocumenten. Met name t.a.v. twee ontwerp-kaderbesluiten (inzake het Europees arrestatiebevel en inzake terrorismebestrijding) werd in twijfel getrokken of de behandeling wel zorgvuldig was verlopen. De ministers stonden immers onder grote politieke druk om deze besluiten tijdens de JBZ-Raad van 6 en 7 december 2001 vast te stellen, terwijl deze ingrijpende voorstellen in een tijdsspanne van 11 weken radicaal waren herzien. Het Europees Parlement had eind november advies uitgebracht waarbij amendementen werden voorgesteld met betrekking tot de oorspronkelijke voorstellen van de Europese Commissie. De nationale parlementaire controle werd ook niet bevredigend geacht, omdat de kamerleden steeds flink gewijzigde tekstvoorstellen onder ogen kregen. De kamerleden stonden onder grote druk om in het kader van verhevigde terrorismebestrijding hun instemming te verlenen m.b.t. teksten die niet in de Nederlandse taal beschikbaar waren, slechts zeer kort beschikbaar waren en waarover geen gedachtenwisseling met de samenleving mogelijk was geweest. Dit terwijl het toch ging om ontwerpregelgeving die bindend is voor elke burger en in Nederland geïmplementeerd zal moeten worden en meer omvat dan terrorismebestrijding.

De minister van Justitie heeft tijdens het debat op 4 december jl. toegezegd zich in te zullen spannen voor het hernieuwd consulteren van het Europees Parlement na het bereiken van een politiek akkoord. Omdat een meerderheid in de Eerste Kamer de minister niet met gebonden handen naar de JBZ-Raad wilde sturen, werd besloten de ontwerp-besluiten niet te blokkeren omwille van openbaarheid, doch met het oog op toekomstige kaderbesluiten werd wel een motie Jurgens c.s. aanvaard waarin de Minister van Justitie werd gevraagd te bevorderen dat de Raad voortaan na het bereiken van een politiek akkoord een ontwerp-kaderbesluit actief openbaar maakt en het pas tenminste zes weken later agendeert voor definitieve vaststelling. De Minister van Justitie trok het nut van een dergelijke openbare fase in twijfel, omdat het bereikte onderhandelingsakkoord niet snel opengebroken zal worden. Doch de Kamer onderstreepte niet in te zullen stemmen met kaderbesluiten die een dergelijke openbaarheidsfase niet hebben gekend.

Tijdens de JBZ-Raad van 6 en 7 december 2001 stemden alle ministers in met het ontwerp- kaderbesluit terrorismebestrijding en 14 ministers met het ontwerp-kaderbesluit inzake het Europees arrestatiebevel. Enkele dagen later stemde ook Italië alsnog met dit laatste kaderbesluit. Beide ontwerp-kaderbesluiten zijn nu openbaar. Er zal hernieuwd advies gevraagd worden aan het Europees Parlement en dat is een veelbelovende gang van zaken.

De verslagen van de plenaire debatten, het verslag van het overleg van de commissie

met de minister van Justitie en de teksten van de ontwerp-kaderbesluiten kunt u hieronder downloaden.



Deel dit item: