Debat over positie Eerste Kamer voorlopig afgerond



Het debat over de notitie Reflecties over de positie van de Eerste Kamer (26.976, nr. 1) is gisteren afgerond. De Kamer houdt wel de mogelijkheid open om op een later moment, na de discussie in de Tweede Kamer, nogmaals over dit onderwerp te spreken.

Tijdens het debat is door de fracties van PvdA, GroenLinks en D66 een motie-Jurgens ingediend, waarin de regering wordt gevraagd te bezien of er een terugzendrecht kan worden ingevoerd. Bij dat terugzendrecht zou ofwel de Tweede Kamer het laatste woord moeten hebben, dan wel het wetsvoorstel in Verenigde Vergadering moeten worden afgehandeld. De stemming over de motie is aangehouden tot na een debat over hetzelfde onderwerp in de Tweede Kamer.

Minister De Vries staat welwillend tegenover deze motie, maar gezien de opstelling van CDA, VVD, ChristenUnie en SGP is er weinig kans dat de motie wordt aangenomen.

In het debat werden de standpunten zoals die in november 2001 in de eerste termijn werden verwoord nogmaals herhaald. Het CDA ziet alleen iets in een terugzendrecht als de Eerste Kamer het laatste woord houdt. VVD, ChristenUnie en SGP zien de noodzaak van verandering niet in. De SP vindt dat de Eerste Kamer moet worden opgeheven.

Tijdens het debat is door de heer Terlouw (D66) de suggestie gedaan om Europese Verdragen voortaan in de Verenigde Vergadering te behandelen, omdat bij verdragen er toch geen mogelijkheid van amendering bestaat. De minister zegde toe hierover te zullen nadenken.



Deel dit item: