Eerste Kamer kritisch over minister Dekker



Minister Dekker (VVD, Volkshuisvesting) heeft deze zomer de Eerste Kamer niet helemaal volledig ingelicht over wijzigingen bij de huursubsidie. Tijdens een door de oppositiepartijen PvdA en GroenLinks aangespannen interpellatiedebat op dinsdag 9 november kreeg de minister daarover ook van de regeringspartijen CDA, VVD en D66 een reprimande. Maar politieke gevolgen had dit niet voor de minister.

PvdA en GroenLinks waren boos dat de minister van VROM deze zomer de Senaat had geprest om nog voor 1 juli in te stemmen met een aanpassing van de huursubsidie om een bezuiniging van 150 miljoen euro veilig te stellen, terwijl toen al bij benadering bekend was dat een andere manier van berekenen van de huursubsidie ook een besparing van 150 miljoen euro zou opleveren.

Mevrouw Meindertsma (PvdA) zei dinsdag dat de minister de Kamer deze informatie uit zichzelf had moet geven. Wellicht had de Kamer met die wetenschap niet ingestemd met de bezuiniging van 150 miljoen op de huursubsidie in 2005. Volgens de oppositie pakt deze bezuiniging heel slecht uit voor de koopkracht van gehandicapten, chronisch zieken en ouderen.

De minister verweerde zich tegen het verwijt van de Kamer dat zij informatie had achtergehouden door erop te wijzen dat het hier om twee verschillende zaken gaat. Het ene geval betreft een bezuiniging op basis van het akkoord op hoofdlijnen van het kabinet en het andere geval betreft een modernisering van het huurbeleid, waarover de discussie in het kabinet nog loopt. Toevallig gaat het in beide gevallen om een bedrag van 150 miljoen euro. De bezuiniging betreft het jaar 2005, terwijl de modernisering over een reeks jaren tot een besparing van 150 miljoen euro zou leiden: in 2005 twintig miljoen, in 2006 veertig miljoen, in 2007 veertig miljoen en in 2008 vijftig miljoen.

Volgens de nieuwe methode wordt bij de hoogte van de huursubsidie niet meer uitgegaan van de gemiddelde inflatie in vijf jaar, maar van de inflatie in het jaar voorafgaande aan dat waarvoor de huursubsidie geldt.

Een motie van PvdA, GroenLinks, SP en SGP/ChristenUnie spreekt uit dat het onwenselijk is als de besparing op de huursubsidie terugvloeit naar de schatkist zolang het parlement zich daarover niet heeft uitgesproken. Minister Dekker zei dat zij deze uitspraak ziet als een steun in de rug bij de onderhandelingen in het kabinet over verdere bezuinigingen.

De motie wordt op 16 november 2004 in stemming gebracht.


Deel dit item: