Eerste stap naar nieuw stelsel voor ziektekosten



De meerderheid van de Eerste Kamer zal naar verwachting volgende week dinsdag 7 december instemmen met een reeks wetswijzigingen (Wet herziening overeenkomstenstelsel zorg en WTG ExPress) die beogen marktprikkels in het stelsel van ziektekosten aan te brengen. Zij kunnen worden gezien als een eerste stap op weg naar volledige marktwerking in de zorg, maar of het ooit zover komt is lang niet zeker. De senaat stemt in met voorstellen die moeten leiden tot een beter evenwicht tussen de zorgaanbieder, de zorgconsument en de verzekeraar. Zo worden per 1 januari 2005 Diagnose Behandel Combinaties ingevoerd en komt er vrije concurrentie in ongeveer tien procent van de zorg, onder andere bij fysiotherapie.

De SP zal tegen de voorstellen stemmen. De PvdA twijfelt nog, al gaf ook woordvoerder Hamel toe dat kostenstijgingen een halt toegeroepen moeten worden. De PvdA denkt dat dit beter lukt als de patiënt een meer centrale rol in het nieuwe stelsel krijgt.

In een debat dat was uitgesmeerd over twee dinsdagen zegde minister Hoogervorst (VVD, volksgezondheid) de Eerste Kamer toe dat hij in de jaren 2005 en 2006 nauwkeurig zal meten waartoe de nu door te voeren wijzigingen in onder andere Ziekenfondswet, Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en Wet tarieven gezondheidszorg zullen leiden. Voor 2007 zijn geen nadere stappen op weg naar marktwerking in de zorg van de regering te verwachten.

De Eerste Kamer dwong door een kamerbrede motie de toezegging af om nauwkeurig en uitgebreid de gevolgen van de eerste stappen naar een nieuw stelsel van ziektekosten te evalueren. De eerste ondertekenaar van de motie was D66-er G. Schouw. Hij onderstreepte dat de stelselwijziging behoedzaam zijn beslag moet krijgen en dat het beter zou zijn als de minister in zijn publieke optredens termen als liberalisering en marktwerking in dit verband achterwege zou laten.

Woordvoerder H. van Leeuwen van de CDA-fractie zei dat de zorg altijd een eigen karakter zal houden en wel nooit volledig onder het beslag van marktwerking zal vallen. "Wij zijn voor een gereguleerde markt. Het CDA gelooft niet in volledige marktwerking, maar wel in marktprikkels", zei Van Leeuwen. Zij bond de minister op het hart alle volgende stappen in de stelselwijziging ook voor te leggen aan de Eerste Kamer.

De PvdA en D66 willen de positie van de consument (patiënt) versterken. Minister Hoogervorst lanceerde in dit verband de gedachte aan de instelling van ledenraden bij de zorgverzekeraars. Namens de VVD pleitte mevrouw H. Dupuis voor een centrale rol van de verzekeraars in een nieuw stelsel. In dit verband zette zij vraagtekens bij de in te stellen Zorgautoriteit. Zij waarschuwde haar partijgenoot F. de Grave die als voorzitter van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) kandidaat is voor deze functie zich niet te ontwikkelen tot een 'zorgpaus' met teveel macht.



Deel dit item: