Meer duidelijkheid terroristische organisaties op VN- en EU-lijst



De Eerste Kamer wil meer duidelijkheid over de lijsten van de Veiligheidsraad van de VN en de EU met namen van terroristische organisaties. Deze lijsten worden deels in geheime procedures vastgesteld. In een motie (EK 28.764, E) die kan rekenen op een royale meerderheid in de senaat wordt geconstateerd dat de rechtsbescherming zowel bij de plaatsing als de verwijdering van de lijsten versterking behoeft. De Nederlandse regering wordt gevraagd om zowel bij de VN als bij de EU aan te dringen op transparante en verantwoorde procedures. De motie kan rekenen op steun van CDA, VVD, PvdA en SP.

Minister Hirsch Ballin van Justitie zei dat hij de motie met zijn instemming zal voorleggen aan het kabinet als de Eerste Kamer de motie zal hebben aangenomen.

Stemming motie

De stemming over de door de CDA'er Franken ingediende motie is op dinsdag 14 november. Dan stemt de senaat op verzoek van de PvdA ook over de goedkeuring van een EU-verdrag uit 1986 betreffende de erkenning van de rechtspersoonlijkheid van internationale niet-gouvernementele organisaties. De Nederlandse regering heeft aan het verdrag eigen regels toegevoegd over op de terroristenlijsten van VN en EU vermeldde organisaties en organisaties waarvan doel of werkzaamheid in strijd is met de openbare orde.

Veel te ver

Het ging de fracties van SP en GroenLinks veel te ver dat de bedoelde organisaties op een EU terrorismelijst gedurende de vermelding op de lijst van rechtswege verboden zijn in Nederland en niet bevoegd om in ons land rechtshandelingen te verrichten.

SP-woordvoerder Kox zei dat zijn partij maatregelen tegen terroristische organisaties niet schuwt, maar dat er op de lijst ook organisaties staan die er niet op thuishoren, maar dat het razend moeilijk is om van een dergelijke lijst af te komen als je er eenmaal op staat. Mevrouw De Wolff van GroenLinks zei dat deze maatregel 'een rechtstaat onwaardig is'.

Gebrek aan rechtsbescherming

Namens de fracties van CDA, VVD en PvdA hamerde ook senator Franken op het gebrek aan rechtsbescherming rond de VN-sanctielijst, die is ingesteld na de aanslagen in de Verenigde Staten in september 2001 en de EU terroristenlijst.

De procedures betreffende plaatsing en verwijdering van de lijsten zijn niet openbaar.


Deel dit item: