Derde Kamer debatteert in Eerste KamerDe Eerste Kamer der Staten-Generaal zag er fleurig uit afgelopen vrijdag, 17 november. In het kader van de Derde Kamer vond er de afsluiting van de debatwedstrijd plaats, tussen kinderen van twee groepen 7 uit het land. De Esch uit Oldenzaal en de John F. Kennedyschool uit Breda hadden samen 60 kinderen afgevaardigd om het vak van debatteren uit te oefenen in de bankjes van de Eerste Kamer.

De 60 kinderen werden verdeeld in drie groepen (fracties) en kregen allemaal een roze, blauw of groen T-shirt aan. Onder leiding van drie heuse Kamerleden (de heer Samsom van de Tweede Kamer, mevrouw Van den Broek-Laman Trip en de heer Essers uit de Eerste Kamer), bereidden zij allemaal een stelling voor. Om welke stellingen ging het?

Fractie Groen: Woensdagmiddag moet een verplichte sportmiddag worden

Fractie Blauw: Het moet popsterren extra moeilijk worden gemaakt om kinderen te adopteren.

Fractie Roze: Ook gehandicapte kinderen moeten een plaats kunnen krijgen op de basisschool.

Drukte

De fracties bereidden hun argumenten voor om hun stelling te verdedigen. Daarna ging iedereen naar de 'echte ' vergaderzaal, waar normaal iedere dinsdag de Eerste Kamerleden vergaderen. Onder leiding van de voorzitter van de Eerste Kamer, mevrouw Timmerman-Buck, startte het debat. Iedere fractie had één of twee woordvoerders die hun stelling verdedigden. Achter de interruptiemicrofoon was het een drukte van jewelste, want de andere fracties wilden natuurlijk hún mening ook wel kwijt!

Niet alleen kinderen, leerkrachten en Kamerleden waren aanwezig. Ook de pers was goed vertegenwoordigd: het ANP, het Jeugdjournaal, de Volkskrant en ook regionale bladen rond Oldenzaal en Breda waren er. Want kinderen die debatteren in de Eerste Kamer: dat gebeurt bijna nooit.

Om 12.00 uur was het debat afgelopen. Alle fractieleden mochten stemmen op de fractie die haar stelling het beste verdedigd had. En de winnaar was: de Groene Fractie.

Na een hele stapel pannenkoeken verorberd te hebben, volgde een rondleiding door de Ridderzaal en de Tweede Kamer. Tenslotte kregen alle kinderen een cadeautje mee van de Eerste en Tweede Kamer én een prachtige groepsfoto.

Einddebat Derde Kamer 17 november 2006


Deel dit item: