René van der Linden ontvangt prestigieuze prijs



René van der Linden, voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en Eerste Kamerlid namens het CDA, heeft vanmiddag in Napels de 'Premio Mediterraneo Istituzioni' in ontvangst genomen. De prijs wordt aan Van der Linden uitgereikt omdat hij de waarden van de dialoog heeft verspreid in het gebied rond de Middellandse Zee. De prestigieuze prijs is eerder uitgereikt aan onder meer de Spaanse koning Juan Carlos, de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en de Jordaanse koningin Rania. Het is voor het eerst dat een Nederlander deze prijs in ontvangst mag nemen.

Van der Linden roemde in zijn dankwoord de vooruitgang die de afgelopen halve eeuw in het gebied is geboekt waar het gaat om respect voor de mensenrechten, democratie en samenwerking. Toch is er nog te veel sprake van wantrouwen, onbegrip, onwetendheid en vooroordelen en liggen de noordelijke en zuidelijke kant van het Middellandse Zeegebied nog te ver uit elkaar. De interculturele en interreligieuze dialoog, één van de prioriteiten van het voorzitterschap van Van der Linden, vormt de beste weg naar samenwerking en tolerantie. De voorzitter van de Parlementaire Assemblee riep Fondazione Mediterraneo op om een bijdrage te blijven leveren aan deze dialoog.

De Premio Mediterraneo wordt sinds 1997 jaarlijks uitgereikt aan personen die op verschillende gebieden een bijdrage hebben geleverd aan de vermindering van de spanningen en de erkenning van culturele verschillen en gedeelde waarden in het Middellandse Zeegebied. De prijs is in het leven geroepen door de Fondazione Mediterraneo, een non-profit organisatie die de dialoog tussen samenleving en culturen in het gebied bevordert.


Deel dit item: