Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Zeeland 24 april in discussie met senaat over positie provincie23 april 2008

Een grote delegatie van gedeputeerde en provinciale staten van Zeeland discussieert donderdag 24 april aanstaande in en met de Eerste Kamer over de bestuurlijke positie van de provincies in bijzonder de positie van Zeeland. Ook staan de veiligheidsregio's op de agenda.

De bestuurlijke positie van de provincies is recent in beeld gebracht door een gemengde commissie onder leiding van oud-partijvoorzitter Lodders van het CDA in het rapport Ruimte, Regie en RekenschapPDF-document, dat medio maart is verschenen. Deze commissie komt in haar rapport tot de conclusie dat provincies de bestuurslaag vormen die de volle verantwoordelijkheid zouden moeten krijgen en moeten nemen voor het bovenlokale en regionale ruimtelijk-economische beleid, inclusief cultuur oftewel voor het regionale omgevingsbeleid.

Aanhalen banden

Het bezoek van de staten van Zeeland aan de Eerste Kamer is de tweede in een nieuwe reeks van provinciebezoeken. De provincie Flevoland ging Zeeland eerder dit voorjaar voor. Op initiatief van de Eerste Kamer zijn in de vorige Kamerperiode alle provincies uitgenodigd om in en met de senaat te discussiëren over diverse onderwerpen. Afgelopen najaar besloot de nieuw samengestelde senaat in de Kamerperiode 2007 - 2011 alle provincies opnieuw uit te nodigen. De Eerste Kamer wil met deze bezoeken de banden met de provincies aanhalen en haar zichtbaarheid bij deze voor hen zo belangrijke doelgroep vergroten.

Sociale media menu


Deel dit item: