'Kennis van Grondwet en instituties komt ons niet aanwaaien'



Van der Linden: burgers jong vertrouwd maken met democratie en rechtsstaat

De kennis van de rechtsstaat en de werking van het democratisch bestel in Nederland moet worden vergroot. Het is van groot belang dat burgers weten welke staatkundige instituties ons land heeft, hoe wetgeving tot stand komt en hoe ons parlement functioneert. Daarom moeten burgers al op jonge leeftijd vertrouwd raken met de Grondwet, de democratische besluitvorming en de constitutionele instellingen die hierin een rol spelen.

Met deze oproep gaf de Voorzitter de Eerste Kamer, P.R.H.M. (René) van der Linden, zijn steun aan het Huis voor democratie en rechtsstaat, dat op 30 september officieel werd opgericht tijdens een feestelijke bijeenkomst in de oude zaal van de Tweede Kamer. "Wanneer jongeren kennis wordt bijgebracht van de democratische rechtsorde, de staatsinstellingen en onze parlementaire cultuur, dan zijn zij ook op latere leeftijd in staat om ontwikkelingen in politiek en samenleving te duiden in termen van democratische rechten en pluriformiteit. Een bezoek aan het Binnenhof en een persoonlijke gewaarwording van de werkwijze in en rond beide Kamers van de Staten-Generaal horen daar zeker bij", aldus Van der Linden in een toespraak bij de start van het Huis voor democratie en rechtstaat.

Europese rechtsorde

De Voorzitter van de Eerste Kamer wijst er op dat een mondig burgerschap en betrokkenheid bij alle aspecten van het democratische bestel, zoals dit in de Nederlandse Grondwet is vastgelegd, jonge burgers niet komt aanwaaien. Generatie na generatie moet de kennis hiervan worden bijgebracht, zowel in het regulier onderwijs als door educatieve programma's zoals het Huis voor democratie en rechtstaat die in de komende jaren op steeds grotere schaal zal opzetten, aldus Van der Linden. De Eerste Kamer is samen met de Tweede Kamer en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties één van de oprichters van het Huis, en was in de afgelopen jaren nauw betrokken bij de uitwerking van het concept.

Kamervoorzitter Van der Linden vindt het belangrijk dat het educatieve programma van het Huis voor democratie en rechtstaat ook een Europese en internationale dimensie krijgt. "De rechtsstatelijkheid van Nederland wordt immers ook sterk beïnvloed door internationale verdragen waaraan wij ons hebben gebonden. Nederland is zowel lid van de Europese Unie als van de Raad van Europa. Onze democratie heeft een Europese dimensie gekregen door de verkiezingen voor het Europees Parlement. Leden van beide Kamers van de Staten-Generaal zijn afgevaardigd in de parlementaire assemblees van internationale organisaties. Door deze dubbelmandaten is Nederland nauw verbonden met de ontwikkeling van de internationale rechtsorde", aldus Van der Linden.

In zijn toespraak ter gelegenheid van de officiële oprichting opening dankte de Kamervoorzitter de medewerkers van de Stichting Bezoekerscentrum Binnenhof (SBB) die in voorgaande jaren vele tienduizenden burgers hebben rondgeleid door de gebouwen van de Eerste en Tweede Kamer, als ook de Ridderzaal. De SBB is op 30 september opgegaan in het Huis voor democratie en rechtsstaat. Met haar werkzaamheden heeft de stichting mede de basis gelegd voor het Huis en zijn educatief concept dat in de komende maanden verder wordt ontwikkeld.


Zie ook: http://www.prodemos.nl


Deel dit item: