Eerste Kamer stemt in met opsporing van personen zonder zorgverzekering



De Eerste Kamer heeft dinsdag 22 februari ingestemd met de door de regering voorgestelde aanpak van de onverzekerden in de gezondheidszorg (32.150). De hiervoor benodigde wijziging van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Zorgverzekeringswet kreeg de steun van vrijwel de gehele Kamer nadat minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan de Senaat een aantal schriftelijke toezeggingen heeft gedaan. De eenmansfractie Yildirim stemde als enige tegen het wetsvoorstel.

Bij het debat vorige week hadden woordvoerders van vrijwel alle Kamerfracties bezwaren geuit. De minister beloofde bij een volgende wetswijziging aan de bezwaren tegemoet te zullen komen. In een stemverklaring bleef senator Hamel (PvdA) bij zijn mening dat het voorstel een 'een draak van een wet' is, maar de PvdA stemde toch voor de wetswijziging, met als bijkomend argument dat bij verwerping ervan de nu geldende boete van 7000 euro voor mensen die zich niet hebben verzekerd dan zou worden gehandhaafd.

Tijdens het debat over het voorstel vorige week bleken met name de fracties van PvdA en CDA bezwaren te hebben tegen de voorgestelde maatregelen om onverzekerden op te sporen en hen alsnog te dwingen tot het afsluiten van een verzekering. Ook de fractie van de VVD zette vraagtekens bij het voorstel, dat de overheid de vrijheid geeft om gegevensbestanden te vergelijken zodat nagegaan kan worden wie zich wel en wie niet tegen ziektekosten hebben verzekerd.

De woordvoerders Hamel (PvdA) en Van de Beeten (CDA) noemden de aanpassing bij de behandeling van het voorstel op 15 februari 'een draak van een wetsvoorstel', omdat het de bureaucratie rond de zorgverzekering opnieuw groter zou maken. Volgens Hamel zijn er efficiëntere methoden om het aantal van 150.000 onverzekerden terug te dringen bv. door bij de registratie in de Gemeentelijke Basis Administratie een aanmeldingsformulier voor een zorgverzekering te verstrekken. Minister Schippers kondigde aan dat zij als de wet is aangenomen in twee gemeenten een proef zal laten nemen. De minister heeft op verzoek van de VVD-fractie ook aangegeven hoe zij uiteenlopende groepen van onverzekerden zal benaderen.


Deel dit item: