Max van der Stoel: groot voorvechter internationale rechtsorde



Minister van Staat en oud-minister van buitenlandse zaken Max van der Stoel is op 23 april in Den Haag op 86-jarige leeftijd overleden. Van der Stoel vervulde tijdens zijn lange loopbaan een groot aantal functies op het terrein van de internationale politiek en heeft zich in uiteenlopende ambten en buitenlandse missies ingezet voor verbetering van de mensenrechten en de democratische rechten van minderheden.

Max van der Stoel was van september 1960 tot juni 1963 Lid van de Eerste Kamer, en gedurende drie zittingstermijnen in totaal tien jaar Lid van de Tweede Kamer. In het kabinet Den Uyl (mei 1973 tot december 1977) en het kabinet Van Agt II (september 1981 tot mei 1982) was hij minister van buitenlandse zaken. Van der Stoel werd in augustus 1986 benoemd tot lid van de Raad van State. Dit ambt vervulde hij tot januari 1993, waarna hij werd benoemd tot Hoge Commissaris inzake de Nationale Minderheden voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Deze prestigieuze functie vervulde hij ruim acht jaar. In mei 1991 werd Van der Stoel benoemd tot minister van Staat, een titel die geldt voor het leven.

Uitzonderlijk politicus met groot gezag

Voorzitter René van der Linden van de Eerste Kamer heeft in een brief aan de familie namens de Kamer zijn deelneming betuigd met het overlijden van Max van der Stoel. Volgens de Kamervoorzitter verliest Nederland in Max van der Stoel een groot voorvechter voor de democratische internationale rechtsorde en een groot voorbeeld in het huidig tijdsgewricht.

"Met hem is heengegaan een uitzonderlijk politicus die nationaal en internationaal groot gezag en respect genoot voor de wijze waarop hij de idealen waarvoor hij stond, verdedigde en uitdroeg. Als lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, en in andere belangrijke internationale functies, onder meer bij de VN en de OVSE, heeft hij grote inhoudelijke betrokkenheid en doorzettingsvermogen betoond bij het opkomen voor de essentiële waarden van de internationale gemeenschap: mensenrechten, democratie en rechtstaat", aldus Van der Linden in zijn brief namens de senaat.

De Eerste Kamer zal haar Oud-lid Van der Stoel tijdens de plenaire vergadering van 10 mei herdenken.


Deel dit item: