Van der Linden geen kandidaat voor voorzitterschap Eerste KamerDe tijdelijk Voorzitter van de Eerste Kamer, René van der Linden, heeft besloten zich niet kandidaat te stellen voor een nieuwe periode van vier jaar als Voorzitter van de Eerste Kamer. Dit deelde hij dinsdag 21 juni mee in de plenaire vergadering.

Van der Linden (CDA) werd op 6 oktober 2009 gekozen tot Voorzitter als opvolger van Yvonne Timmerman-Buck, die haar functie neerlegde nadat zij was benoemd tot Staatsraad. Van der Linden was Voorzitter tot 7 juni 2011. Na de installatie van de nieuw gekozen Eerste Kamer werd hij tijdelijk Voorzitter. Dit in afwachting van de verkiezing van een nieuwe Voorzitter. Deze verkiezing staat op de agenda voor de vergadering van dinsdag 28 juni. Tot vrijdag 24 juni kunnen Leden van de Eerste Kamer zich kandidaat stellen voor het voorzitterschap.

"Met hart en ziel heb ik bijna twee jaar de eervolle functie van Voorzitter van de Eerste Kamer mogen vervullen", zei René van der Linden in zijn persoonlijke mededeling aan de Kamer. "Het verrichten van het parlementaire werk is een bijzonder voorrecht, zeker als het gebeurt vanuit een groot verantwoordelijkheidsgevoel en met overtuiging, passie en plezier. Dit heb ik ook als Voorzitter zo beleefd, waarbij ik de persoonlijk goede verhoudingen met de collega-Leden zeer op prijs heb gesteld," aldus Van der Linden.

"Ik heb mij ingezet om bij te dragen aan het aanzien van dit Hoge College van Staat en om het vertrouwen van de Leden niet te beschamen. Vertrouwen en integriteit zijn kernwaarden waarover ook wij - zeker in deze tijd - voortdurend moeten waken." De tijdelijk Voorzitter gaf te kennen met plezier lid te blijven van de Eerste Kamer.


Deel dit item: