Assemblee Raad van Europa aanvaardt resolutie senator Kox4 oktober 2011

De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) heeft het Palestijnse parlement de status toegekend van 'Partner for Democracy'. De assemblee nam dit besluit dinsdag 4 oktober op voordracht van de Nederlandse afgevaardigde Tiny Kox, die een resolutie van deze strekking had ingediend. Senator Kox is eerder dit jaar door PACE aangewezen als speciale rapporteur voor de betrekkingen met de Palestijnse Raad en de Palestijnse volksvertegenwoordiging. Als gevolg van de status 'Partner for Democracy' kunnen leden van het Palestijnse parlement voortaan deelnemen aan de vergaderingen en overige activiteiten van de assemblee, waarin de parlementen van 47 landen zijn vertegenwoordigd.

Afzweren geweld

De resolutie werd aanvaard met 110 stemmen voor en 5 tegen. Ook vertegenwoordigers van het Israëlische parlement, de Knesset, gaven hun steun aan de resolutie. Israel heeft een waarnemersstatus in de Raad van Europa en is op die grond vertegenwoordigd in de Assemblee. Gedelegeerden van een groot aantal Europese landen spraken hun waardering uit voor het voorbereidend werk van rapporteur Kox, die in de afgelopen maanden onderhandelingen heeft gevoerd met zowel Palestijnse als Israëlische vertegenwoordigers over de concepttekst van de resolutie. Daarin wordt de Palestijnse Nationale Raad opgeroepen om democratische structuren te vestigen in de Palestijnse gebieden en onafhankelijke rechtspraak te waarborgen. De resolutie roept de Palestijnse autoriteit eveneens op om geweld af te zweren en het bestaansrecht van Israël te erkennen.

Na het besluit werd het partnerschap tijdens een korte ceremonie in het Palais d'Europe getekend door Voorzitter Cavusoglu van de Parlementaire Assemblee en voorzitter Al Zanoun van het Palestijnse parlement. Tot nu toe heeft alleen het parlement van Marokko de status van Partner for Democracy. De president van de Palestijnse Raad, Abbas, zal naar aanleiding van het genomen besluit op donderdag 6 oktober de assemblee toespreken. Bij deze gelegenheid zal Abbas vragen beantwoorden van de volksvertegenwoordigers tijdens de najaarsvergadering van PACE.


Resolutie

Sociale media menu


Deel dit item: