Toetreding Kroatië tot EU besproken in assemblee van de OVSE



Een delegatie van Leden van de Eerste en Tweede Kamer bezocht de najaarsvergadering van de parlementaire assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die van 7 tot en met 10 oktober werd gehouden in de Kroatische hoofdstad Dubrovnik. Namens de Eerste Kamer nam senator Meurs (PvdA) deel aan de vergadering.

In een verslag van de interparlementaire bijeenkomst van de OVSE signaleert zij een groeiend draagvlak voor de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie. Belangrijke uitgangspunten van de OVSE zouden sterker gewaarborgd zijn binnen de juridische en economische kaders van de EU. De positieve uitstraling van een Kroatische toetreding zou effect hebben op de gehele regio van de Balkan, zo werd door meerdere delegaties gesteld.

Overige onderwerpen die tijdens de najaarsvergadering aan de orde kwamen, waren de rol van de OVSE in het beslechten van het conflict tussen Armenië en Azerbeidjan rond Nagorno-Karabach en de relatie tussen de OVSE en de Mediterrane regio.


Deel dit item: